Hirmumyrskyt uusilla reiteillä – taustalla El Niño

Trooppinen sykloni Chapala Jemenin yllä NASAn kuvassa 2. marraskuuta 2015.
Trooppinen sykloni Chapala Jemenin yllä NASAn kuvassa 2. marraskuuta 2015.AFP / Lehtikuva
Julkaistu 03.11.2015 18:22
Toimittajan kuva

Karita Kontula-Sokka

karita.kontula-sokka@mtv.fi

Meneillään olevan El Niño -ilmiön arvellaan voimistaneen hirmumyrskykautta osassa maapalloa.

Tästä vuodesta ennakoidaan maailmanlaajuisesti kaikkien aikojen lämpimintä. Meneillään olevan voimakkaan El Niñon arvellaan jo vaikuttaneen esimerkiksi hirmumyrskyjen reitteihin ja voimakkuuteen. Lämpimien merivesien takia hirmumyrskyjä on syntynyt harvinaisille alueille tai ne ovat olleet aiempaa voimakkaampia.

Esimerkiksi tänään Jemeniin iskeytynyt hirmumyrsky, trooppinen sykloni Chapala, on alueella harvinainen.

– El Niño on osaltaan nostanut meren pintaveden lämpötilaa myös Arabianmerellä. Satelliittitietoa on 1980-luvulta lähtien ja näiden tietojen mukaan koskaan ennen tällainen myrsky ei ole kulkenut Adeninlahtea näin pitkälle kohti Punaista merta, toteaa MTV Uutisten meteorologi Liisa Rintaniemi.

El Niño -ilmiö näyttää vaikuttaneen aika lailla ennustetusti hirmumyrskykauteen. Hurrikaaneja on El Niñon aikaan yleensä vähemmän Atlantilla ja enemmän Tyynellämerellä.

– Atlantilla on ollut ainakin tähän asti selvästi tavanomaista vähemmän hurrikaaneja, Tyynenmeren itäosassa puolestaan on ollut vilkas kausi. Siellä on ollut voimakkaitakin myrskyjä, kuten vajaa kaksi viikkoa sitten tämän alueen voimakkaimmaksi hurrikaaniksi voimistunut Patricia. El Niño nostaa meren pintaveden lämpötilaa nimenomaan tällä alueella Tyynenmeren itälaidalla. Lämmin vesi on yksi iso tekijä hurrikaanien synnyssä, sanoo Liisa Rintaniemi.

Atlantilla hurrikaaneja on ollut tähän mennessä kolme, kun niitä on keskimäärin koko vuonna 6-7. Tyynenmeren itäosassa hurrikaaneja on ollut jo 15, kun niitä on vuodessa keskimäärin 7-8. Tyynenmeren länsiosassa hirmumyrskyjä kutsutaan taifuuneiksi ja taifuunikausi on ollut tänä vuonna melko keskimääräinen.

Katso videolta, mikä on El Niño ja miten se syntyy.

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Tuoreimmat aiheesta

Ulkomaat