Maapallolla on nyt poikkeuksellinen myrskytilanne – kuinka merkittävästä muutoksesta on kyse? – "Se nähdään sitten tulevaisuudessa"

Lehtikuva
Julkaistu 18.09.2020 18:05
Toimittajan kuva
Leo Jaakkonen

leo.jaakkonen@mtv.fi

Suomea tällä viikolla rieponeen Aila-myrskyn jäljiltä oli sähköttä perjantaina illansuussa vielä noin 7 100 asiakasta lähinnä eteläisessä ja keskisessä Suomessa.

Enimmillään ilman sähköjä oli myrskyn takia torstaina alkuillasta samaan aikaan noin 90 000 taloutta. Aila-myrsky näyttää alustavien tietojen mukaan olleen kuluvan vuoden kovin myrsky Suomessa.

Kovimmat keskituulet nousivat Ailan kohdalla liki 30 metriin sekunnissa. Näin kovia tuulia nähdään Suomessa Forecan meteorologi Anna Latvalan mukaan noin joka kolmas vuosi.

Nyt Aila on kuitenkin laantunut, vahvistaa Latvala. Muualla Euroopassa hirmumyrsky on vasta tulossa.

Kreikassa hirmutuulia

Kreikassa varaudutaan harvinaiseen myrskyyn, jonka tuulet ärjyvät jopa hirmumyrskylukemissa. Latvalan mukaan tuulet liikkuvat 30–40 metrin sekuntilukemissa, puuskissa jopa 50 metriä sekunnissa.

Latvala kertoo, että Kreikan myrsky on kooltaan melko pieni, ja voimakkaimmat tuulet osuvat pienelle alueelle.

– Tämä on tavallista kovempi Välimeren alueen myrsky. Se muistuttaa olemukseltaan hieman hurrikaania, mutta ei sitä ole. Kun mennään Amerikkaan niin siellä on huomattavasti voimakkaampia myrskyjä, Latvala sanoo.

Hurrikaaneja vuosittain

Yhdysvaltojen eteläosia on kurittanut vasta hiljattain laantunut Sally-hurrikaani. Viisiportaisella hurrikaaniasteikolla kakkoskategoriaan yltänyt myrsky ei ollut poikkeuksellisen voimakas Pohjois-Amerikan mittapuulla.

Yhdysvalloissa myrskyää joka vuosi. Varsinkin syksy on hurrikaanien kulta-aikaa.

Poikkeuksellinen Sally on kuitenkin tuhojen laajuden vuoksi. Se minne myrsky kulloinkin iskee on merkittävässä roolissa.

– Hurrikaaneissa rannikoilla merivesi nousee huomattavasti tavallista korkeammalle, ja aallot siihen vielä päälle, niin sellainen hyökyaalto menee sisämaahan ja taloihin sisään ja aiheuttaa paljon tuhoa.

Latvalan mukaan viime vuosina eri mantereille on iskenyt useita voimakkaita myrskyjä. Sitä selittää osittain se, että merivesi on ollut hyvin lämmintä.

– Se, että onko tämä tilastollisesti merkittävää, niin se nähdään sitten tulevaisuudessa, Latvala sanoo viime vuosien poikkeuksellisuudesta myrskyjen osalta.

Tuoreimmat aiheesta

Hirmumyrskyt