Heippa. Asun vanhassa hirsirunkoisessa kaksikerroksisessa pientalossa. Kysyisinkin sinulta tuosta äänieristyksestä (viitaten 13.3. tehtyyn kysymykseen), että onko mitään muuta tapaa lisätä äänieristystä kuin mainitsemasi toisen huoneen rakentaminen alkuperäisen huoneen sisälle. Onko asia todella näin vaikea? Eikö voisi ajatella jonkinlaisten äänieristyslevyjen asentamista alakerran kattoon tai eristeiden lisäämistä välipohjaan? Tällä hetkellä välipohjan eristeenä on sahanpurua.
Kyllähän ääntä voi yrittää eristää monenlaisin keinoin. Ääni muodostaa tietynlaisen paineaallon, joka saa rakenteet värähtelemään tietyllä taajuudella (äänen korkeudesta riippuen). Matalat äänet saavat aikaan suuremman resonanssin. Talon rakenteet toimivat siis tietynlaisena värähtelyn johtimena.
Jos esim. lattiarakenne ja kantavat seinät ovat betonia, ei katon eristäminen tuo helpotusta asiaan, jos lattiaa paukutetaan, kun ääni johtuu seinää pitkin alakertaan. Jos eristät seinät, on oma lattiasi vielä kosketuksissa seinien kanssa ja johtaa äänen sitä kautta korviisi. Taloon muodostuu ns. "runkoääni", joka kuuluu läpi talon. Betoni kyllä on massiivisena aineena hyvä ääneneriste, kunhan sitä on riittävän paksusti.
Hirsitalossa tuo ongelma ei liene niin paha, kun jokaisen hirren välissä on huopakaista, ja hirret kosketuksissa toisiinsa vain ohuiden tappien välityksellä (näin ainakin teoriassa pitäisi olla). Ääni ei johdu niin hyvin pienistä kosketuspinnoista kuin suurista.
Tähän perustuu mm. Gyprocin Akustoranka, jolla voisi ylhäältä katon läpi johtuvia ääniä yrittää eristää. Se kiinnitetään kattoon ja seinäänkin hyvin pienistä "kynsistä" ja Gyproc-levyt kiinitetään varsinaiseen rankaan. Näin saadaan suuri osa katon välityksellä johtuvista äänistä pois. Se, tuoko toimenpide hinta/laatu-suhteessa tyydyttävän tuloksen on eri asia.
Ääniongelma vaatii aina laajemman selvittelyn rakenteista ja äänen kulkeutumisreiteistä. Se on erikoisosaamista, jonka hallitsijoita tästä maasta ei liikoja löydy.