Hitsaaja tukehtui putkeen Kemissä – katso, mitä poikkeuksellisessa työturmassa tapahtui

Kemissä tapahtui viime vuonna poikkeuksellinen työtapaturma, jossa hitsaaja tukehtui putken sisälle.

Biotuotetehtaan rakennustyömaalla Kemissä sattui vuoden 2023 helmikuussa työtapaturma, jossa kuoli 28-vuotias hitsaaja. Onnettomuustutkintakeskus (Otkes) on selvittänyt, mitä tilanteessa tapahtui.

Hitsaaja oli kertonut työkavereilleen menevänsä tarkastamaan edellisenä päivänä tekemäänsä hitsaussaumaa. Noin tuntia myöhemmin hänet löydettiin elottomana titaaniputken sisältä.

Kun mies havaittiin, muut työntekijät yrittivät pelastaa häntä laskemalla toisen työntekijän valjaiden ja köyden avulla putkeen. Pyrkimyksenä oli sitoa elottomaan hitsaajaan köysi ja vetää hänet ylös putkesta.

– Putkeen laskettu työntekijä havaitsi, että putkeen johdetun TIG-hitsauslaitteen suojakaasun syöttö oli päällä ja käski muita sulkemaan kaasunsyötön, Otkesin raportissa kerrotaan.

Putkeen oli jäänyt hitsauksessa käytettävää argonkaasua.

– Putkeen laskettu työntekijä menetti tajuntansa ennen kuin ehti sitoa köyden uhrin ympärille.

Tajuntansa menettänyt työntekijä nostettiin ylös. Muut ryhtyivät pelastamaan hitsaajaa putken alapäästä, josta avattiin lattiatasossa ollut laippaliitos. Yksi työntekijä ryömi putken sisään, mutta mekaaninen hitsauskaasutulppa esti häntä pääsemästä uhrin luokse.

Laippaliitoksen avaus oli kuitenkin saanut kaasun poistumaan putkesta. Työntekijät onnistuivat laskemaan yläpäästä putkeen henkilön, joka sai kiinnitettyä uhriin köyden, jonka avulla hänet nostettiin putkesta pois.

Työntekijät aloittivat elvytystoimet, mutta lopulta paikalle saapunut ensihoito lopetti elvytyksen tuloksettomana.

Kaasua on mahdotonta huomata ilman mittareita

Hitsauksessa suojakaasuna käytettävä argon on hajuton, väritön, mauton ja myrkytön, joten sitä on hyvin vaikea havaita. Raskaan argonkaasun tehtävänä on syrjäyttää happi hitsauskohdasta ja parantaa hitsaussauman laatua.

Otkesin mukaan kyseisessä putkirakenteessa suojakaasu ei päässyt tuulettumaan painovoimaisesti, koska putken alapää oli suljettu venttiilillä ja putki nousi hitsauskohdassa suoraan ylöspäin. Putkeen tai sen lähistölle ei oltu jätetty varoitusmerkkejä siitä, että suojakaasu oli jätetty putkeen edellisenä päivänä.

– Hitsaaja ei todennäköisesti tiedostanut putkessa ollutta suojakaasua ja kuoli hapen puutteeseen. Hänellä ei ollut mukanaan kaasumittaria.

Vaikka työntekijä tiesi kaasun käytöstä edellisenä päivänä, hän ei todennäköisesti tiedostanut suojakaasun ja putkirakenteen yhdessä muodostamaa vaaraa.

Koulutettu ja tarkka työntekijä

Otkesin mukaan Suomessa on aiemmin tapahtunut vain yksi vastaavanlainen kuolema, kun työntekijä on mennyt ohjeiden vastaisesti suljettuun tilaan. Vakavia tapaturmia kuitenkin tapahtuu lähes vuosittain suljetuissa tiloissa, joissa työskentely on riskialtista.

– Johtopäätöksenä voidaan todeta, että ohjeiden vastaisella toiminnalla pyritään usein nopeuttamaan tai muutoin helpottamaan työtä ja työvaiheita. Mikäli työkohteissa työskennellään yksin, ei ohjeiden vastainen toiminta tule välttämättä työyhteisössä esiin.

Otkes muistuttaa työnantajan velvollisuuksista valvoa vaarallista työskentelyä ja tunnistaa vaaralliset kohteet. Otkes painottaa myös hätätilanteiden harjoittelun ja menettelyohjeiden tärkeyttä. Tilanteessa myös toiset työntekijät olivat vaarassa.

Työmaan putkitöistä vastasi saksalainen teräksen jälkiprosessointiin erikoistunut yritys, jonka aliurakoitsijana toimi slovenialainen hitsausyritys. Hitsaaja oli töissä tällä slovenialaisella yrityksellä.

Kohteeseen ei ollut haettu suljetun tilan vaatimaa säiliötyölupaa, eikä sitä olisi kyseiseen hitsauskohteeseen edes myönnetty. Sauma oli suunniteltu ja ohjeistettu hitsattavaksi ainoastaan ulkopuolelta.

Hitsaaja oli työskennellyt työmaalla reilun yli vuoden ajan, ja hän oli saanut koulutuksen suljetuissa tiloissa työskentelyyn sekä argonin käyttöön ja sen vaaroihin. Otkesin mukaan on pääteltävissä, että työntekijä toimi tietoisesti ohjeiden vastaisesti.

Onnettomuuden jälkeen putkesta löydettiin hitsausnaamari ja hitsaustyökaluja.

– Todennäköisesti hitsaaja oli laskeutunut kuormaliinan avulla alas putkeen korjaamaan aiemmin tekemäänsä hitsaussaumaa. Onnettomuuden jälkeen tehdyssä NDT-tarkastuksessa putken saumassa havaittiin puutteita.

Henkilöstön mukaan hitsaaja oli yrityksen parhaita työntekijöitä ja tarkka työnsä jäljestä, raportissa todetaan.

Lue myös:

    Uusimmat