Syyt, joiden vuoksi lämpö ja helle voivat väsyttää – lääkäri neuvoo olemaan erityisen tarkkana tässä tilanteessa

2:29img
KATSO VIDEO: Mistä tunnistaa jopa henkeä uhkaavan lämpöhalvauksen?
Julkaistu 19.05.2024 19:09
Toimittajan kuva
Nelli Hyttinen

nelli.hyttinen@mtv.fi

Lämpö ja etenkin useamman päivän helleputki voivat saada olon väsyneeksi kahdesta syystä. Mikäli olo ei helpota edes sisällä viileämmässä ollessa, voi kyseessä olla jo vakavampi tila.

Auringon ja lämmön palaaminen Suomeen pitkän talven jälkeen boostaa psyykkistä hyvinvointia, mutta jos lämmin kausi jatkuu pitkään, voi se aiheuttaa väsymystä.

Lämpöuupumuksessa on kyse elimistön neste- ja suolatasapainon heittelemisestä. Useinkaan ihmiset eivät muista juoda tarpeeksi pitkällä aikavälillä, kertoo yleislääkäri Emilia Lagus Terveystalosta.

Kun ulkona on jatkuvasti lämmin, kuluu keholla paljon energiaa siihen, että se yrittää pitää itseään viileänä. 

Lämpöuupumus on hitaasti, yleensä viikkojen aikana, kehittyvä tila, joka oireilee väsymyksenä, ärtyneisyytenä, päänsärkynä ja pahoinvointina. Uupumuksen vuoksi pitkien hellejaksojen aikana työtapaturmat lisääntyvät todella paljon.

Lämpöuupumus, auringonpistos vai lämpöhalvaus? Ole tarkkana tässä tilanteessa

Lämpöuupumuksen lisäksi samankaltaisia oireita aiheuttavat niin ikään myös auringonpistos ja lämpöhalvaus.

Auringonpistos on usein enemmän päähän kohdistuvasta auringon lämmöstä johtuva lämpösairaus. Sen voi saada, jos istuu esimerkiksi auringossa ilman hattua. 

Mutta suojaako päähine auringonpistokselta? Juttu jatkuu videon alla.

1:22img

Yleislääkäri Emilia Lagus murtaa sairausmyyttejä Kesämyytit-sarjassa.

Auringonpistoksen erottaa lämpöuupumuksesta ja -halvauksesta siitä, että sen oireet tyypillisesti hellittävät nopeasti, kun siirtyy pois auringosta, juo vettä ja lepäilee hetken. 

Lämpöhalvaus taas voi olla henkeä uhkaava tila. Jos auringonpistoksen oireet eivät helpotu, kun on siirtynyt pois lämmöstä ja lepäillyt, on syytä olla tarkkana, ettei kyse ole lämpöhalvauksesta.

Lagus muistuttaa, että viimeistään siinä vaiheessa, jos auringonpistosoireiden lisäksi huomaa, ettei enää hikoile, on syytä lähteä lääkäriin tai soittaa 112.

Mistä vaarallisen lämpöhalvauksen tunnistaa? Katso jutun alussa löytyvältä videolta!

Kuinka vaarallista sinilevä todella on? Entä miksi kuumuus turvottaa sormia ja varpaita?

Terveysmyytit-sarjan uudella kesäkaudella selvitetään, mitkä kesäisiin vaivoihin ja sairauksiin liittyvät myytit tulevat murretuiksi. Katso koko jakso MTV Katsomosta.

Myyttejä murretaan myös eläinlääkärin, ihotautilääkärin, seksuaalineuvojan ja yleislääkärin kanssa. Ohjelman juontajana toimii MTV Uutisten terveystoimittaja Nelli Hyttinen.

 

Voiko järvestä saada syyhyn? Entä onko olut hyvä palautusjuoma? Katso kaikki jaksot nyt MTV Katsomosta

Tuoreimmat aiheesta

Kesämyytit