Hiusvärin aiheuttama allerginen reaktio voi iskeä koska vain. Tunnista oireet!
Hiusväri päähän, sitten odottelemaan. Kutinaa, kihelmöintiä. Polttelua. Onko jokin vialla?
Se, että päänahka kihelmöi hiuksia värjättäessä, ei välttämättä merkitse allergiaa.
– Kihelmöinti, joka tulee heti, on ärsytystä. On moniakin aineita, jotka voivat kutinaa ja kihelmöintiä aiheuttaa. Myös permanenttia laitettaessa voi tulla kihelmöintiä, mutta se on taas eri asia., kertoo kemiantekniikan diplomi-insinööri ja ympäristöasiantuntijana työskentelevä Anja Nysten.
Allerginen reaktio iholla
- Hidas allerginen reaktio ilmaantuu 1–7 päivässä
- Hitaan allergian aiheuttajia ovat hiusten kestovärinä käytettävä parafenyleenidiamiin lisäksi esimerkiksi nikkeli, rakennekynsien metakrylaatit ja jotkin hajusteet.
- Allergista kosketusihottumaa kutsutaan myös kosketusekseemaksi
- Vaikka ihottuma alkaa allergeenin kosketuskohdassa, se voi levitä kauas iholla
- Kosketusallergian tärkein hoito on allergeenin välttäminen
- Kemikaalit voivat aiheuttaa myös kroonisen allergisen ihottuman
- Allerginen käsiekseema pyrkii kroonistumaan kolmessa kuukaudessa
Lähde: Terveyskirjasto
Colourbox
Hiusväriallergia alkaa varoittamatta, vaikka hiuksia olisi värjännyt vuosia ilman ongelmia. Varsinainen allerginen reaktio iskee myös viiveellä – jopa vuorokausi värjäyksen jälkeen.
– Voi olla, että asiakas lähtee kampaajalta tai on itse värjännyt hiukset ja tilanne on ok, mutta allergia iskee myöhemmin. Se on vakava juttu. Silmät voivat turvota umpeen, voi tulla pahimmillaan rytmihäiriöitä, rakkuloita päänahkaan, Nysten sanoo.
Myös kampaamoyrittäjä ja ekokampaaja Johanna Ahlberg tietää, että allerginen reaktio voi tulla koska vain.
– Vaikka viimeksi kaikki olisi ollut ok, nyt voi tulla reaktio. Reaktiot ovat todella voimakkaita, hän sanoo.
Miten paljon hiusvärien aiheuttamia reaktioita sitten tapahtuu? Nystenin mukaan ongelmasta saattaa olla alitilastointia.
– Olen ymmärtänyt, että jos reaktio tulee, mutta menee ohi, sitä ei tilastoihin tule, Nysten toteaa.
Tunnista allerginen reaktio!
Hiusväriallergia ilmenee esimerkiksi päänahan, kulmakaarien tai silmäluomien ihottumana. Voimakkaassa reaktiossa kasvot turpoavat aina korvalehdistä alkaen.
Pahimmillaan allergiasta voi seurata jopa kuolema. Esimerkiksi vuonna 2011 Daily Mail uutisoi teinitytöstä, joka kotivärjäyksen yhteydessä lyyhistyi ja menehtyi myöhemmin. Samana vuona nähtiin myös toinen tapaus, jossa brittiäiti värjäsi hiuksiaan ja vaipui koomaan. Tapauksesta syytettiin hiusväriä.
Kotimaisen opinnäytetyön mukaan hiusvärit ovat tieteellisten kokeiden perusteella haitallisia, koska ne aiheuttavat perimä- ja soluvaurioita.
Tavallisin terveyshaitta hiustenvärjäyksen yhteydessä on ihokosketusallergia. Allerginen voi olla esimerkiksi hiusvärissä olevalle parafenyleenidiamiinille. Ihokosketusallergia on pysyvä – se ei siis mene ohi koskaan.
Ihokosketusallergia voi olla pientä kutinaa joitakin päiviä hiusten värjäyksen jälkeen. Jos reaktio on vakava, kasvot ja koko pään alue voi turvota. Silmät voivat muurautua umpeen voimakkaan kutinan saattelemana. Reaktion jälkeen iho voi hilseillä ja vetistää viikkoja.
Voimakas reaktio saattaa vaatia jopa sairaalahoitoa. Hoidoksi tarvitaan keskivahvaa kortisonia sekä emulsiovoiteena että päänahkaliuoksena. Joskus sisäisesti otettu kortisonilääkekuuri on tarpeen. Jos epäilet allergista reaktiota, ota heti yhteys lääkäriin – ei ole syytä viivytellä!
Lähteet: Kosmetiikka-allergia.fi, Terveyskirjasto.fi, Konola, Mira: Hiusalan värivalmisteet. Laurea-ammattikorkeakoulu, Laurea Tikkurila, 2013