Noin joka viidettä vaivaa viivästynyt kosketusallergia, ilmenee pohjoismaisista tutkimuksista. Naiset kärsivät siitä miehiä useammin.
Tampereen yliopistollisen sairaalan ihotautien ja allergologian erikoislääkäri Laura Korhonen tarkentaa, että kyseisissä tutkimuksissa ei ollut mukana suomalaisia. Hänen mukaansa vaivan voidaan olettaa olevan suunnilleen yhtä yleinen myös Suomessa.
Korhosen mukaan viivästynyttä kosketusallergiaa aiheuttavia kemikaaleja tunnetaan tuhansia. Yleisin kosketusallergian aiheuttaja on nikkeli.
– Muita yleisiä aiheuttajia ovat erilaiset säilöntäaineet, joita on esimerkiksi kosmetiikassa, hiustenpesuaineissa, hiusväreissä, saippuoissa, voiteissa ja siivousaineissa.
Allergia- ja astmaliiton asiantuntijan Anne Vuorenmaan mukaan kyseessä on allerginen reaktio, jossa ihottuma tulee paikkaan, joka on ollut kosketuksissa allergiaa aiheuttavan ainesosan kanssa.
Allergista kosketusihottumaa on kahta tyyppiä, joista selvästi yleisempi on viivästynyt kosketusallergia. Siinä ihottuma alkaa kehittyä noin kahdeksan tunnin kuluttua altistumisesta ja voimistuu muutaman päivän sisällä.
Elinikäinen vaiva
Helsingin Allergia- ja astmayhdistyksen iho- ja kosmetiikkaneuvojan Merike Laineen mukaan viivästyneen kosketusallergian taustalla on yleensä pitkäaikainen ja toistuva altistuminen. Tyypillisin oire on kutiava ja punoittava ihottuma. Voimakkaammassa reaktiossa ihoon voi tulla vesikelloja ja turvotusta, ja ihottuma voi levitä laajallekin kosketuspaikasta.
Kosketusallergia on elinikäinen.
– Elimistö muistaa allergiaa aiheuttaneen kemikaalin. Vaikka aineelle altistuisi uudestaan vasta pitkänkin ajan jälkeen, palaavat myös ihottumaoireet, Laine sanoo.
Allergologian erikoislääkäri Varpu Elenius lääkärikeskus Mehiläisestä kertoo, että allergisia ammatti-ihotauteja todetaan vuosittain noin tuhat. Viivästyneestä kosketusallergiasta kärsivätkin Eleniuksen mukaan useimmiten henkilöt, jotka altistuvat ammattinsa vuoksi toistuvasti erilaisille herkästi allergisoiville kemikaaleille: esimerkiksi kampaajat, kosmetologit, siivoojat, maalarit sekä metalli- ja rakennusalan työntekijät. Pahimmillaan viivästynyt kosketusallergia voi johtaa jopa alanvaihtoon.