HIV tuplaa sydänperäisen äkkikuoleman riskin – näin tutkijat selittävät ilmiötä

0:40img
Mistä tietää, milloin pitää mennä HIV-testiin? Katso videolta Infektiolääkäri Jussi Sutisen vastaus.
Julkaistu 02.07.2021 13:25

UUTISPALVELU DUODECIM - MTV LIFESTYLE

HIV-infektion saaneet menehtyvät sydänperäiseen äkkikuolemaan kaksi kertaa muita todennäköisemmin, tuore tutkimus osoittaa. Yksi syy tähän voi olla sydämen fibroosissa eli arpeutumisessa, jota HIV-potilailla on tavallista enemmän. Tulokset julkaistiin New England Journal of Medicine -lehdessä.

Vuosina 2011–2016 kerätyn aineiston perusteella sadastatuhannesta HIV-positiivisesta keskimäärin 53 ja yhtä monesta HIV-negatiivisesta 24 kohtaa sydänperäisen äkkikuoleman. Näin ollen HIV-potilaiden riski on noin kaksinkertainen.

Sepelvaltimotauti on yleisin sydänperäisen äkkikuoleman aiheuttaja, mutta se ei selitä kaikkia tapauksia. Samaan aineistoon perustuvat aiemmat tutkimukset ovat osoittaneet, että sydänperäisiksi äkkikuolemiksi luokitelluissa kuolemissa on mukana myös tapauksia, jotka ruumiinavauksen perusteella johtuvat muun muassa keuhkoveritulpasta, aivoverenkiertohäiriöstä, infektiosta tai munuaisten vajaatoiminnasta.

Lue myös: Sydänkohtaukseen johtava salakavala sairaus voi näkyä käsissäsi – tarkkaile tätä merkkiä

Tässä aineistossa joka kolmas alun perin sydänoireisiin liitetty äkkikuolema selittyi huumeiden yliannostuksella, vaikka kuolinpaikalla ei ollut viitteitä huumeidenkäytöstä. HIV-negatiivisten äkkikuolemista noin joka kahdeksas johtui yliannostuksesta.

Vuoden 2020 loppuun mennessä Suomessa oli todettu yhteensä 4 326 HIV-tartuntaa. HIV-tartunnan saaneiden kuolemia oli raportoitu 589. Tehokkaan lääkehoidon ansiosta suurin osa 2000-luvun kuolemista on aiheutunut muista syistä kuin HIV-infektiosta.

Lue myös: Teininä Tapani, 50, pelkäsi kuolevansa hiviin, nyt hän on kantanut virusta 15 vuotta – tätä on nykyään elämä tartunnan kanssa: "Ihmisarvo ei riipu siitä, onko tartuttava vai ei"

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!

Katso videolta, miten HIV-kotitesti toimii.

0:29img

Copyright Duodecim 2019. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Tuoreimmat aiheesta

HIV