Suomalaisen jalkapallon lippulaivassa HJK:ssa puhaltavat muutoksen tuulet. Urheilullisille uudistuksille kasvot antaa edustusjoukkueen päävalmentaja Mika Lehkosuo.
Lehkosuo aloitti HJK:n päävalmentajana huhtikuun lopussa 2014. Tuolloin hänen ensisijainen tavoitteensa oli saada edustusjoukkue menestymään. Tällä hetkellä ”Bana” toteuttaa myös kokonaisvaltaisempaa tehtävää.
HJK-pomot Olli-Pekka Lyytikäinen ja Aki Riihilahti myönsivät Lehkosuon sopimuksen julkistamistilaisuudessa seuran toiminnan kaipaavan uudistuksia. (Lue juttu tästä)
Lehkosuo keskittyi pestinsä ensimmäiset kuusi kuukautta vain edustusjoukkueeseen, mutta nyt töihin on tartuttu aktiivisesti muillakin saroilla. Seuran farmijoukkue Klubi 04 tulee pelaamaan ja harjoittelemaan saman lailla kuin liiga-HJK. Seuran tavoite on Lehkosuon mukaan nostaa tulevaisuudessa Klubi 04:stä vuosittain 2-7 pelaajaa edustuksen pelaajarinkiin.
- Aiempaan verrattuna kehitystä on tapahtunut nollasta sataan. Toni Koskela (Klubi 04:n päävalmentaja) on myös ykkösjoukkueen valmennustiimissä, joten yhteisen ideologian toteuttaminen sujuu sen takia luontevasti, Lehkosuo vahvistaa MTV Sportille.
Tällaista järjestelyä ei HJK:ssa ole aiemmin onnistuneesti pystytty läpiviemään. Antti Muurisen aikakaudella valmentaja Juho Rantala toimi molemmissa joukkueissa, mutta yhteistä pelitapaa tai muita toimintamalleja ei luotu.
Lehkosuon aikeet eivät ole tuulesta temmattuja, sillä hänen aikanaan FC Hongassa toimittiin muutaman vuoden ajan menestyksekkäästi vastaavanlaisella konseptilla. Tuolloin useita pelaajia nousi nopealla aikataululla liigarinkiin ja poikamaajoukkueisiin. Projekti kuitenkin päättyi espoolaisseuran taloudellisiin ongelmiin.
- Klubi 04:ssä on tällä hetkellä laskentatavasta riippuen noin 20 pelaajaa. Tavoite on tukea jokaisen yksilöllistä kehitystä parhaamme mukaan. Se on nyt aiempaa helpompaa, kun minä olen molempien joukkueiden mukana koko ajan, Toni Koskela kertoo.
Klubi 04 ja seuran A-juniorit ovat myös erotettu toisistaan selkeämmin, eikä aiempien vuosien kaltaista suurta pelaajaliikkuvuutta ole tulevana kesänä luvassa.
HJK on syksyn aikana julkaissut edustusjoukkueensa sivuilla pelaajasopimusuutisia nuorten lupausten kanssa. Näistä pelaajista Samuel Haglund, Aapo Halme, Calvin N’Sombo, Lucas Lingman, Matias Sauramaa ja Tomi Mikkelsson harjoittelevat jo liigajoukkueen kanssa, mutta tulevat mitä todennäköisimmin pelaamaan ensi kaudella enimmäkseen Kakkosta. llmari Ylönen kuuluisi samaan lauseeseen, mutta hän kärsii jalkapöytävammasta.
- Odeb Malolo on ollut meidän mukanamme jo pidempään, joten en laske häntä enää tähän ryhmään. Muille on tuskin odotettavissa paljon vastuuta, mutta toivottavasti ainakin yksi tekisi debyytin liigassa.
- Peliaikaa ei ole kuitenkaan luvassa kenellekään säälistä, vaan kovan työn tuloksena. Siten ei ole myöskään ollenkaan poissuljettua, että joku heistä murtautuisi syksyllä jopa avauskokoonpanoon. Tässä on jokaisella kuusi kuukautta aikaa kehittyä, Lehkosuo toteaa.
Muutoksia myös nuoremmissa ikäluokissa
HJK muuttaa radikaalisti toimintatapojaan myös liiga- ja reservijoukkueen alapuolella toimivassa akatemiassa, johon kuuluvat D12-B17-joukkueet. Yllä mainituista nuorista vain Malolo, Mikkelsson ja N’Sombo ovat kulkeneet HJK:n putken läpi.
- Akatemialla ei ole aiemmin ollut yhteistä pelitapaa eikä toimintamalleja. Tämän takia akatemiaa tuli johtamaan Erkki Valla (KäPa:n entinen urheilutoimenjohtaja, toimittajan huomio) ja valmentajia on vaihdettu.
- Alkuvaiheessa oleellista on hyvä vuorovaikutus. Tavoitteena olevan yhteisen toimintakulttuurin toteutumisen määrittävät viime kädessä seuran palkolliset toimijat, Lehkosuo sanoo.
Lehkosuo on aktiivisesti mukana myös junioripuolen kehittämisessä ja koko edustusjoukkueen valmennustiimi osallistuu jatkossa akatemian viikkopalavereihin.
- Minulla on halu antaa tälle (akatemiatoiminta) kaikkeni, sillä se antaa sisällön ja jatkumon koko seuran toiminnalle.
- Olen kuitenkin tässä vain yksi palanen. Kukaan toimijoista ei ole toista tärkeämpi, luotsi korostaa.
Näiden toimien ohella HJK on käynnistänyt ulkopuolisen henkilön johtaman projektin, jossa akatemian asioita mietitään ja pyritään kehittämään kokonaisvaltaisesti. Tavoitteena on pelaajakehityksen eksponentiaalinen nopeuttaminen. Se on tällä hetkellä Lehkosuon mielestä kansainvälisessä vertailussa liian hidasta.