Nykyinen tartuntatautilaki ei mahdollista riittävää terveysturvallisuutta, kertoo Helsinki-Vantaan lentokentällä koronan vastaisia toimia johtava virkamies. Vantaan apulaiskaupunginjohtaja Timo Aronkytö kertoo, miten ristiriitainen tilanne ruohonjuuritasolla tällä hetkellä on.
Helsinki-Vantaalle saapuu virkamiehen mukaan joka päivä yli tuhat riskimaista saapuvaa ihmistä.
– Tartuntatautilääkärit tulkitsevat lakia niin, että viranomaiskaranteenia ei voi kirjoittaa. Vaikka tullaan riskimaista, niin tartuntatautilaissa edellytettyjen kriteereiden täyttyminen – esimerkiksi altistuminen – on epäselvää, joka näkyy niin, että karanteenimääräystä ei voida kirjoittaa, kertoo Timo Aronkytö.
Aronkydön mukaan tartuntatautilain puitteissa ei pystytä nykyisellään löytämään niitä parhaita mahdollisia toimenpiteitä, joita pitää käynnistää.
– Tarvitaan keskusjohtoisempia selkeitä ohjeita. Tällä hetkellä meidän tartuntatautilääkärit eivät tiedä, miten toimia. Tarvitaan kansallisen tason linjaus, jotta terveysturvallisuus saadaan paremmalle tasolle. Tämä koskee myös joukkotestauksia ja viranomaiskaranteeneja.
Lue myös: Suomessa todettu 41 uutta koronavirustartuntaa, vastaavia tartuntalukuja viimeksi toukokuussa – THL: Luvuissa osa Skopjen-koneen sairastuneista
"Tämä on yleinen ilmiö moniportaisessa hallinnossa"
Asiantuntija huomauttaa, että ilmiö on hallinnollisesti yleisempi.
– Tämä on yleinen ilmiö moniportaisessa hallinnossa, että vedotaan lakikirjaan ja siihen, että ratkaisut löytyvät sieltä. Nyt ei voi toimia niin, että kyllä sieltä lakikirjasta löytyy ne ratkaisut, miten toimia. Kun sieltä lakikirjasta ei löydy ratkaisua tähän koronatilanteeseen.
Aronkydön mukaan laki avataan ja muutoksia on tulossa.
– Tartuntatautilakia tullaan muuttamaan aika nopeasti.
"Omaehtoista karanteenia voisi valvoa kännykkäsovelluksella"
Virkamiehellä on antaa ehdotus, jota kohti laissa kannattaisi edetä.
– Ehdotan, että lakiin tarvitaan sellainen muutos, joka mahdollistaa tartuntaepäilytilanteissa rajojen ylituleville uudenlaisen karanteenin. Pitäisi katsoa ulkomailta mallia. Omaehtoista karanteenia voisi valvoa kännykkäsovelluksella. Tämä olisi ikään kuin omaehtoisen karanteenin ja viranomaiskaranteenin välimuoto.
Kiurun linjaukset "hankala toimeenpanna"
Vaikka Aronkytö kannattaa ministeri Krista Kiurun viikon alussa tehtyjä linjauksia, hän kokee, että pakkokaranteenien ja pakkotestaaminen olisi vaikea toteuttaa käytännössä.
– Jos päivässä tulee yli tuhat matkustajaa riskimaista, pakkokaranteenit ja pakkotestaus vaatisi ison resurssin. Se olisi hankala toimeenpanna. Karanteeniin tarvitaan välimuoto, Aronkytö toteaa.