Hoi yrittäjät – tämä buumi kestää pitkään ja koskee satojatuhansia työntekijöitä

Kauppakeskus Rocca Al Mare (2)
Julkaistu 27.09.2015 19:03
Toimittajan kuva

Joonas Lepistö

joonas.lepisto@mtv.fi

@LepistoJoonas

Tätä on odotettu monta vuotta ja nyt se on totta. Yritysten omistajanvaihdoksissa on meneillään buumi ja sen arvioidaan jatkuvan peräti seuraavat kymmenen vuotta.

Valtion omistama erityisrahoittaja Finnvera rahoitti omistajanvaihdoksia vuoden ensimmäisellä puoliskolla yli 70 miljoonalla eurolla. Se on rahalla mitattuna liki 70 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin. 

Finnvera on ollut rahoittamassa vuoden ensimmäisen puoliskon aikana lähes 550 omistajanvaihdosta ja on täten mukana ainakin joka kolmannessa omistajakaupassa.

– Omistajanvaihdosbuumi jatkuu. Se voi jatkua jopa kymmenen vuotta tästä eteenpäin, ennustaa Finnveran toimitusjohtaja Pauli Heikkilä.

Kyse on hyvinkin luonnollisesta asiasta – yrittäjätkin vanhenevat.

– Yrittäjien keski-ikä on selvästi korkeampi kuin meidän suomalaisten keski-ikä muuten. On kymmeniätuhansia yrityksiä, joiden omistaja on siinä iässä, että yrityksen myynti tai sukupolvenvaihdos on ajankohtainen.  

Miksi juuri nyt myynti sujuu? Yksi suuri selittävä tekijä on se, että ostajien ja myyjien käsitys kauppahinnasta on lähestynyt toisiaan.

– Kun talous meni ennen finanssikriisiä tosi kuumana, käsitys yritysten hinnoista muodostui liian korkeaksi ja tämä käsitys pysyi aika pitkään, Finnvera-pomo jatkaa.

2:17img

Majoitus- ja ravitsemusala, metalliteollisuus

Yrityksen ostaminen on luonteva tapa siirtyä yrittäjyyteen. Lisäksi monet pidemmän ajan yrittäjät ostavat saman toimialan yrityksiä ja tätä kautta kasvattavat yrityskokojaan nopeammin kuin mitä se vain liikevaihtoa kasvattamalla kasvaisi. 

Uusia omistajia ahkeroi nyt erityisesti majoitus- ja ravitsemusalalla, metallipajoissa ja vähittäiskaupan putiikeissa. Omistajanvaihdosta harkitsevat yritykset ovat merkittävä työllistäjä. 

– Tällaisissa yrityksissä työskentelee satojatuhansia ihmisiä Suomessa ja on selvää, että jos tällainen yritys lopettaa toimintansa niin ne työpaikat menetetään. 

Tuoko uusi omistaja lisätyöllisyyttä vai yt-neuvotteluita?

– Toki joissakin yrityksissä pitää rationalisoida toimintoja, mutta usein näemme, että uusi omistaja tuo uusia ideoita ja uutta dynamiikkaa ja yritys lähteekin paljon parempaan lentoon kuin aiemman omistajan aikana. 

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa