Itsensä työllistävien määrä kasvaa nopeasti – "valtava mahdollisuus Suomelle"

2:07img
Julkaistu 08.05.2016 17:43
Toimittajan kuva

Raimo Pitkänen

raimo.pitkanen@mtv.fi

@Raimop

Yhä suurempi osa suomalaisita työllistää itse itsensä –  ja yksinyrittäjien määrän odotetaan kasvavan lähivuosina. Viime vuosikymmenen lopulla Suomessa oli 130 000 itsensä työllistänyttä ihmistä – nyt heitä on jo lähes 190 000.

Osin kehitys on ymmärrettävissä Suomen talouden pitkän taantuman seurauksena, mutta itsensä työllistävien määrän uskotaan kasvavan edelleen, vaikka Suomen talouskehitys paraneekin.

– Yrittäjien määrä on ollut kovassa kasvussa finanssikriisistä lähtien. Tilanne eroaa kuitenkin 90-luvun lamasta, jolloin yrittäjien määrä sukelsi laman alkaessa, sanoo Hypo Pankin pääekonomisti Juhana Brotherus.

"Ilmiö tullut jäädäkseen"

Työllistävienkin yritysten määrä lisääntyy, mutta ennen kaikkea itsensä työllistävien määrä kasvaa nopeasti.

– Yksin yrittäjien määrä kasvaa varmaan 300 000:een alle kymmenessä vuodessa nykyisestä noin 190 000:sta. Tämä ei ole vain negatiivinen ilmiö. Se on valtava mahdollisuus Suomelle, sanoo puolestaan Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder.

Asiassa ei ole siis kysymys vain työttömyyden pakottamasta ilmiöstä, vaan jostain pysyvämmästä muutoksesta työelämässä.

Yksi ryhmä itsensä työllistäjiä ovat teknisen koulutuksen saaneet ihmiset, ja toinen ryhmä kulttuurin ja viihteen aloille suuntautuvat.

"Asenne on muuttunut"

– Kolmantena on sitten yleinen asennemuutos, mikä näkyy sekä nuorissa että myös varttuneimmissa työntekijöissä. Yrittämisen ja palkkatyön raja alkaa häilymään. On yhä suurempi osa ihmisiä, jotka ovat sekä palkkatyössä, esimerkiksi osa-aikaisena ja sitten osaaikaisena pyörittävät omaa yritystään, jatkaa Juhana Brotherus.

Akava aloittaa itsensä työllistävien edunvalvonnan, ja näkee, että se on osa suomalaista työelämän uudistamista.

– Se on kyllä historiallinen päivä Akavan kehityksessä. Me halutaan antaa neuvottelutukea ja myös uudistaa suomalaista työelämää ja -lainsäädäntöä. Yksinyrittäjät, itsenäiset ammatinharjoittajat ja freelancerit ovat aina yksin. He tekevät työtä vähän kuin palkansaajat, mutta juridisesti erilaisessa muodossa. Tämä on ihan uusi ryhmä joka tarvitsee vahvaa edunvalvontaa ja me aiomme sen tehdä, painottaa Akavan puheejohtaja Sture Fjäder.

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa