Piikkimaton uskotaan tekevän monenlaista hyvää, jopa auttavan laihduttamisessa. Asiantuntijalääkäri toppuuttelee toivomasta liikaa.
Vielä puoli vuotta sitten monille suomalaisille tuiki tuntemattomasta piikkimatosta on tullut muutamassa kuukaudessa lähes joka kodin kapistus.
Joogaohjaaja ja fysioterapeutti Kylli Kukk kertoo, että piikkimatto rentouttaa lihaksia, helpottaa selkä- ja niskasärkyjä, virkistää verenkiertoa ja auttaa laihduttamisessa.
– Jokainen tietää, että stressaantuneen vatsa ei toimi kunnolla. Toisilla se jämähtää ummetukseksi asti. Tahdin hidastaminen ja matolle pötkähtäminen tekee hyvää ruuansulatuselimistölle. Matolla maatessa voi hieroa vatsaa, ja se taas auttaa ohut- ja paksusuolta toimimaan ja on hyvästä muillekin sisäelimille.
– Stressin välttäminen lisää myös vastustuskykyä. Esimerkiksi flunssa, poskiontelon tulehdus ja virtsatien infektio iskevät silloin helpommin. Aina, kun ihminen rentoutuu, vastustuskyky paranee. Päivittäinen piikkimatolla pötköttely edistää sitä.
Piikkimatto saa ruuan unohtumaan
Laihduttamisessa piikkimatto on Kukkin mukaan oiva väline siksikin, että se vähentää herkuttelun himoa ja ruokahalua.
– Ihminen voi hakea hyvää oloa suklaasta, sipseistä ja pullasta, mutta myös piikkimaton avulla rentoutumisesta ja hengittämisestä. Joogit kutsuvat sitä taivaalliseksi ravinnoksi. Kun taivaallisen ravinnon määrä meissä kasvaa, emme tarvitse niin paljon maallista, fyysistä ruokaa.
”Piikkimatto toimii vain laihdutuksen tukena”
Keventäjät-verkkopalvelun lääkäri, lihavuustukija Kirsi Pietiläinen pitää piikkimaton laihduttavaa vaikutusta voimakkaana väitteenä. Hän ei kuitenkaan kiellä sen merkitystä laihduttamisen tukena.
– Näin voi hyvässä lykyssä olla, mutta sitä ei voi yleistää. Toisilla esimerkiksi stressissä vatsa ei reagoi mitenkään, toisilla se menee ripulille. Rohkenen epäillä, että piikkimatto auttaa tilanteessa suuntaan jos toiseenkaan. Toki on hyvä, jos siinä on stressiä helpottavaa ominaisuutta ja sen avulla voidaan vaikuttaa yleisterveyteen.
Pietilainen tähdentää, että ruokahalun säätely on monimutkainen asia.
– On totta, että stressi vaikuttaa siihen, että ihmisen kyky säädellä ruokahaluaan luontaisesti heikentyy. Yleensä käy niin, että stressaantunut helpottaa huonoa oloaan syömällä enemmän tai epäsäännöllisemmin. Jos tällaisessa tapauksessa kokonaisvaltainen hyvinvointi lisääntyy piikkimaton käytön seurauksena, voi teoreettisesti hallita syömistään paremmin.
– Toisilla stressi vaikuttaa niin, että ruoka ei maistu lainkaan ja tulee syödyksi tavallista vähemmän. Tässä tapauksessa piikkimatolla ei voi olettaa olevan minkäänlaista laihduttavaa vaikutusta.
Piikkihoitoa kosketuksen puutteeseen?
Vaikka piikkimatto ei ole Pietiläisen mukaan autuaaksi tekevä väline laihduttamisessa, se voi olla ”osa hyvinvoinnin palapeliä.”
– Kaikenlainen kosketus lisää hyvinvointia, eivätkä monet saa sitä riittävästi. Länsimaisessa kulttuurissa ihmisten välinen läheisyys on paljon vähäisempää kuin esimerkiksi joissain Afrikan kulttuureissa, joissa lapsetkin ovat koko ajan äidin kantorepussa mukana. Tulipa kosketus vaikka piikeistä tai akupunktuurin oloisesti, se voi olla matka omaan itseen ja keino oppia tuntemaan omaa kehoa.