Hollannin hallitus kaatui koalitiopuoleiden välisiin erimielisyyksiin turvapaikkapolitiikasta.
Hollannin pääministeri Mark Rutte on ilmoittanut hallituksen erosta. Hallitus perustettiin puolitoista vuotta sitten.
– Ei ole mikään salaisuus, että koalitiokumppaneilla on eriäviä mielipiteitä maahanmuuttopolitiikasta, Rutte totesi uutistoimisto Reutersin mukaan.
– Tänään meidän on valitettavasti todettava, että nämä erimielisyydet ovat muuttuneet ylitsepääsemättömiksi. Siksi aion kirjallisesti esittää koko hallituksen eronpyynnön kuninkaalle.
Lue myös: Britannia ja Hollanti alkavat puuhata hävittäjäliittoumaa Ukrainan hyväksi
Sotapakolaisten lasten maahantuloa ja perheenyhdistämistä haluttiin rajoittaa
Taustalla on Rutten keskustaoikeistolaisen VDD-puolueen ja koalitiopuolueiden väliset erimielisyydet. Ne ajoivat erityisesti toimenpiteitä turvapaikanhakijoiden maahantulon rajoittamiseksi.
VDD ajaa tiukempaa valvontaa, mutta kaksi neljän puolueen hallituskoalition jäsenistä kieltäytyi tukemasta politiikkaa.
Rutten puolue on ehdottanut, että jo maassa olevien sotapakolaisten lasten maahantuloa rajoitettaisiin ja että perheet joutuisivat odottamaan vähintään kaksi vuotta ennen perheenyhdistämistä.
Kyseinen politiikka ei tehnyt kuitenkaan vaikutusta kristilliseen puolueeseen eikä myöskään liberaaliin D66-puolueeseen.
– Maahanmuutto on suuri ja tärkeä kysymys sekä yhteiskunnallisesti että poliittisesti. Nyt kun emme ole päässeet sopimukseen tästä asiasta, me kabinetissa kokoonnuimme keskustelemaan tilanteesta ja päätimme yhdessä, että koalitio on menettänyt poliittisen perustansa, Rutte sanoo.
Turvapaikanhakijoiden määrä kasvoi viime vuonna kolmanneksella
Seuraava askel Hollannille on uudet vaalit, jotka pidetään todennäköisesti marraskuussa.
Hollannin vastaanottamien turvapaikkaan liittyvien hakemusten määrä oli vuonna 2021 36 620. Viime vuonna määrä kasvoi yli kolmanneksella 47 991:een. Suurin osa hakijoista tuli Syyriasta.
Hallitus arvioi, että hakemuksia voi tulla yli 70 000 vuoden 2023 loppuun mennessä.