Hollannissa on liikaa sähköä – asukkaille maksetaan aurinkopaneelien sammuttamisesta

Alankomaissa Zeelandin provinssissa asukkaille maksetaan aurinkopaneeliensa sammuttamisesta, kertoo hollantilainen media RTL.

Verkonhaltija Stedin ja sähköntoimittaja Eneco toivovat, että Alankomaissa ensimmäistä kertaa toteutettavalla toimenpiteellä vähennetään paineita valtakunnan sähköverkkoon erityisen aurinkoisina kausina. 

Zeelandin provinssissa Tholenin, Sint Philipslandin ja Schouwen-Duivelandin alueilla on niin paljon aurinkopaneeleita, että sähköä tuotetaan enemmän kuin sitä voidaan käyttää. 

Sähköyhtiöiden mukaan tämä aiheuttaa kapasiteettiongelmia. 

Jos kokeilu onnistuu, sitä laajennetaan muualle maahan. 

– Pyrimme Alankomaissa kohti uutta energiajärjestelmää, Stedinin tekninen johtaja David Peters sanoi. 

– Meidän on löydettävä uusi tasapaino sen välillä, mitä luonto meille tarjoaa – aurinko ja tuuli – ja milloin taas käytämme sähköä. 

Kokeiluun osallistutaan vapaaehtoisesti. Osallistujille maksetaan sähköstä, jonka heidän aurinkopaneelinsa olisivat tuottaneet. 

Tähän mennessä vain 13 kotitaloutta on ilmoittautunut, mutta Stedin toivoo, että lopulta useat sadat tekevät niin.

Kolmanneksella Alankomaiden kotitalouksista on aurinkopaneelit katolla.

Energiayhtiöt ovat myös yrittäneet vähentää kotitalouksien järjestelmään syöttämää sähköä perimällä siitä maksua. Maksut voivat nousta kymmeniin euroihin kuukaudessa.


Katso video: Sähköauto vetää aurinkopaneelien peittämää asuntoautoa ympäri maailman – MTV kohtaa ilmastokiertuelaiset Riihimäellä

Lue myös:

    Uusimmat