Sisäilmayhdistys ry:n sisäilmaneuvoja Aila Laine-Sarkkinen suhtautuu äärimmäisellä vakavuudella kosteusvaurioiden aiheuttamiin ongelmiin ja syystä. Hän itse kärsi vuosien sairauskierteen ja menetti terveytensä, ennen kuin syy selvisi.
– Olen pakannut neljä kertaa melkein koko kotini kaatopaikalle. Kaikki alkoi 80-luvulla, kun sairastin vuosia joka talvi parisenkymmentä poskiontelon-, korvakäytävän ja keuhkoputkentulehdusta. Meni yli viisitoista vuotta ennen kuin hoksattiin, mistä sairasteluni johtui, kertoo Sisäilmayhdistys ry:n sisäilmaneuvoja Aila Laine-Sarkkinen.
Nykyään Laine-Sarkkinen asuu 70-luvulla rakennetussa kerrostalossa, jonka hän osti täyssaneerausvaiheessa. Kosteusvaurion jälkiseuraamukset vaikuttavat hänen elämäänsä edelleen päivittäin.
– Näin, mitä seinien ja kaappien takana on ja nyt olen voinut asua samassa talossa terveenä vuodesta 2007. Pelkkä asuinpaikka ei kuitenkaan ole ainoa ongelma – en esimerkiksi voi mennä tiettyihin kauppoihin tai harrastuspaikkoihin ja työpaikkanikin on sijaittava tietyssä paikassa oltava kunnossa.
Tunnistan kosteusvaurion keskellä elävän ihmisen
– Pystyn toisinaan havaitsemaan jo muutaman minuutin keskustelun jälkeen ihmisen, joka asuu kosteusvaurioisessa talossa. Olen niin pahasti altistunut, että minulla toisinaan menee jopa ääni kun oleskelen sellaisen ihmisen läheisyydessä, Laine-Sarkkinen kertoo.
Laine-Sarkkinen on havainnut, että homevauriot ovat arka ja pelottava paikka ihmisille, sillä kyse on niin henkilökohtaisesta alueesta.
– Tulee tosi paljon ihmisiä vastaan, joiden seurassa saan oireita. Jos joku asiakas minulta esimerkiksi messuilla kysyy asiaa, niin toki vastaan suoraan – olisi väärin, jos en sanoisi. On kuitenkin muistettava, että kaikki homeet eivät haise eivätkä kaikki ihmiset sairastu.
Laine-Sarkkinen muistuttaa, että kosteusvaurioille ei kannata vain kohauttaa olkiaan.
– Suhtaudun hyvin vakavasti näihin asioihin ja suosittelen kaikille muillekin samaa vakavuutta. Suhtaudummme vakavasti pähkinäallergiaan, miksi ei homealtistukseen? Oman terveytensä voi pilata vain kerran, hän toteaa.
Lue myös:
Hannele Lampela/ MTV3