AVA otti selville, mitä virheellisesti sukupuolitaudiksi luullulla vilkkaaseen seksuaalielämään liitetyllä "kuherruskuukauden tautina", eli honeymoon diseasella oikein tarkoitetaan – ja miten sitä hoidetaan!
– Kuulin kaveriltani vaivasta nimeltä honeymoon disease ja kävin puhumassa työterveyslääkärini kanssa asiasta seuraavan kerran oireiden, eli kutinan ja kuumotuksen ilmaantuessa yhdynnän jälkeen. Aina, kun harrastan useasti seksiä, olen uuden kumppanin kanssa yhdynnässä tai harrastan liian rajua seksiä, minulle tulee siis virtsaputkentulehdus, kertoo 28-vuotias Maaria, joka kärsii piinaavasta, honeymoon diseaseksi kutsutusta vaivasta.
Iho- ja sukupuolitautien erikoislääkäri Eija Hiltunen-Back HUS:in sukupuolitautien poliklinikalta vahvistaa, että suoraan suomennettuna "kuherruskuukauden tauti", eng. honeymoon disease, ei ole varsinainen sukupuolitauti, vaan sillä tarkoitetaan limakalvojen ärsyyntymistä yhdynnästä, ja siitä seuraavaa virtsatietulehdusta.
– Emättimen iho saattaa rikkoutua yhdynnässä, ja erityisesti uuden kumppanin kanssa ollessa oireita saattaa ilmaantua. Toiset naiset ovat vielä alttiimpia saamaan helpommin virtsatietulehduksia, Hiltunen-Back kertoo.
Verkkoklinikka.fi:n naistentautien erikoislääkärin Ritva Hurskaisen kirjoituksen mukaan honeymoon disease liittyy vilkkaaseen seksielämään.
Näin hoidat vaivaa
Hiltunen-Back kertoo, että tulehduksen hoitoon käytetään antibiootteja joko ennaltaehkäisevästi esimerkiksi, kun tietää tapaavansa kumppaninsa pitkästä aikaa viikonloppuna ja tiedossa olevan paljon lemmenleikkejä, tai vaihtoehtoisesti oireisiin reagoiden. Honeymoon diseasea voi myös hoitaa ennaltaehkäisevästi käymällä yhdynnän jälkeen suihkussa, jotta bakteerit eivät jäisi virtsaputken suulle ja pääsisi sitä kautta virtsateihin.
Hurskainen vinkkaa Verkkoklinikka.fi-sivuilla, että yhdynnässä kannattaa käyttää antiseptistä liukastusvoidetta, jolloin sukupuolielimiin kohdistuva hankaus ei ole yhtä rajua. Hurskainen muistuttaa, että jälkipesun lisäksi virtsarakko kannattaa tyhjentää ennen yhdyntää ja suorittaa alapesu. Lisäksi runsas juominen ja happaman ruoan nauttiminen voivat helpottaa toistuviin virtsaputkentulehduksiin sairastumista.
AVAn vaivoistaan haastattelema Maaria kertoo, että nyt, kun taipumus virtsatietulehduksiin on tiedossa, voi asioihin reagoida paremmin. Hän mainitsee luultuaan ensimmäisen kerran oireiden ilmaannuttua saaneensa sukupuolitaudin, esimerkiksi klamydian, onneksi näin ei kuitenkaan ollut. Tieto taipumuksesta tulehduksiin on auttanut myös sen suhteen, että kumppaneille ei enää tarvitse nolostella asiaa, vaan sen voi selittää naisen sanojen mukaan "juuri niin kuin asia onkin".
Maarian nimi on muutettu.
AVA
Kuvat: Shutterstock
Lähteet: Verkkoklinikka.fi/Ritva Hurskainen, HUS Sukupuolitautien poliklinikka/Eija Hiltunen-Back (haastattelu)