Viiden hongkongilaisen kirjakauppiaan katoamismysteeri sai yhä erikoisempia käänteitä.
Manner-Kiinassa kiellettyjä Kiina-kriittisiä kirjoja myynyt Lee Bo, 65, nähtiin viimeksi viime viikon keskiviikkona. Hän ei ole ensimmäinen Kiinan erityishallintoalueella mystisesti kadonneista kirjakauppiasta, sillä muutaman kuukauden sisällä myös neljä Leen työtoveria on kadonnut. He myivät kiireisellä ostosalueella Causeway Bayssä Kiinan kommunistista puoluetta kritisoivia kiinankielisiä teoksia, jotka ovat olleet suosittuja erityisesti mannerkiinalaisten keskuudessa.
Leen mysteerikatoaminen on herättänyt spekulaatiota siitä, että katoamisen taustalla ovat Kiinan viranomaiset, jotka olisivat lähettäneet agentit kidnappaamaan Leen. Teolla Kiina pyrkisi hiljentämään maan hallintoa kritisoivia ääniä ja rikkomaan Hongkongin hallinnon perusperiaatteita. Hongkong toimii ”yksi maa, kaksi järjestelmää”-perusteella. Se on Kiinan erityishallintoalue, jolla on oma poliittinen järjestelmänsä.
Leen tapaus on saanut yhä erikoisempia käänteitä, kun maanantai-iltana julkisuuteen vuosi kirje, jota väitetään Leen kirjoittamaksi. Reutersin mukaan kirjeeseen on merkitty päivämääräksi tammikuun 3. ja siinä kerrotaan, että Lee olisi Kiinassa avustamassa tutkimuksen tekemisessä.
Tämän lisäksi Leen vaimo Sophie Choi on perunut tekemänsä katoamisilmoituksen ja kertonut saaneen yhteyden mieheensä.
Kirje aito, mutta kirjoitettu pakonalaisena?
Hongkongilaisen South China Morning Post-lehden mukaan paikalliset poliitikot eivät kuitenkaan ole vakuuttuneita siitä, että Lee olisi lähtenyt Kiinaan vapaaehtoisesti.
– Hän on vastustanut manner-Kiinaan menemistä koko ajan. Miksi hän yhtäkkiä menisi vapaaehtoisesti sinne? Michael Tien Puk-sun kysyi.
IIhmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin Kiina-tutkija William Nee sanoi uutistoimisto AP:lle, että mikäli kirje on Leen, se on melko varmasti kirjoitettu pakonalaisena.
Leellä on Britannian kansalaisuus, kuten usealla hongkongilaisella, sillä Hongkong oli vuoteen 1997 saakka Britannian siirtomaa. Britannia on ilmaissut huolensa Leen katoamisesta ja kehottanut erityishallintoaluetta pitämään kiinni sananvapaudesta.
Viime vuosina hongkongilaiset ovat kokeneet, että Kiinan keskushallinto on pyrkinyt puuttumaan Hongkongin politiikkaan ja rajoittamaan alueen vapauksia. Erityiseksi huolenaiheeksi on noussut sananvapaus. Hongkongin toimittajayhdistys on raportoinut lukuisista toimittajiin kohdistuneista fyysistä hyökkäyksistä, joista viime vuoden pahin kohdistui Ming Pao-lehden entiseen päätoimittajaan Kevin Lauhun. Hänet puukotettiin lähes hengiltä helmikuussa.
Hongkongin hallintojohtaja Leung Chun-ying on huolissaan viiden kirjakauppiaan katoamisesta. Hän on sanonut, ettei Kiinan hallinnon puuttumista Hongkongin lainvalvontaan voi mitenkään hyväksyä.