Australialaismiestä syytetään vakoilusta Kiinassa – kiristää maiden välejä entisestään

AOP Kiina, lippu
Australiassa ollaan yhä huolestuneempia Kiinan mahdollisesta vaikuttamisesta maan sisäpolitiikkaan ja lisääntyvästä sotilaallisesta vaikutusvallasta Tyynellä valtamerellä.ullstein bild - Sven Simon/ All Over Press
Julkaistu 27.08.2019 05:29

MTV UUTISET – STT

Australialainen mies saa Kiinassa syytteen vakoilusta, kertovat muun muassa Australian yleisradioyhtiö ABC ja Guardian.

Kiinalaissyntyinen kirjailija ja poliittinen kommentaattori Yang Hengjun on ollut tammikuusta saakka kiinni otettuna Kiinassa ilman syytettä. Australian ulkoministeri Marise Payne kertoi tiistaina, että Yang on ollut virallisesti pidätettynä 23. elokuuta alkaen.

Yangin lakimies vahvisti Guardianille, että Yangia syytetään "yksittäisestä vakoilutapauksesta". Toistaiseksi ei ole selvää, liittyykö syyte hänen toimiinsa kirjailijana, bloggarina vai demokratia-aktivistina. Hämärän peitossa on myös se, syytetäänkö Yangia vakoilemisesta Australian hyväksi.

– Jos Yang on pidätetty poliittisten näkemystensä vuoksi, hänet pitäisi vapauttaa, ulkoministeri Payne sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan.

Työskenteli aikoinaan Kiinan ulkoministeriössä

Guardian kirjoittaa, että Yang on saanut Australian kansalaisuuden vuonna 2002. Hän on työskennellyt aikoinaan Kiinan ulkoministeriössä. Myöhemmin Yang siirtyi töihin yksityissektorille Hongkongiin, minkä jälkeen hän muutti Yhdysvaltoihin ja seuraavaksi Australiaan.

Yang on suosittu bloggari ja poliittinen kommentaattori, joka on peräänkuuluttanut Kiinaa tekemään demokraattisia uudistuksia jo reilun vuosikymmenen ajan. Hän on kirjoittanut kirjoja Wei Shi -nimellä.

ABC:n mukaan Yang on asunut viime ajat New Yorkissa ja työskennellyt vierailevana professorina Columbian yliopistossa. Hän matkusti vaimonsa ja lapsensa kanssa tammikuussa Kiinan Guangzhouhun, missä hänet pidätettiin.

Maiden välit kiristyneet viime aikoina

Yangin kohtelu on kiristänyt entisestään Australian ja Kiinan välejä, jotka ovat huonontuneet viime kuukausina. Australiassa ollaan yhä huolestuneempia Kiinan mahdollisesta vaikuttamisesta maan sisäpolitiikkaan ja lisääntyvästä sotilaallisesta vaikutusvallasta Tyynellä valtamerellä.

Australia on perinteisesti pyrkinyt välttämään erimielisyyksiä suurimman kauppakumppaninsa kanssa, mutta ulkoministeri Paynen tiistaiset lausunnot olivat harvinaisen suorasukaisia. Ministeri harmitteli, että hallituksen on ollut vaikea saada Kiinalta tapaukseen liittyviä tietoja.

– Yang on ollut pidätettynä ankarissa oloissa ilman syytettä yli seitsemän kuukautta. Tänä aikana Kiina ei ole kertonut syitä pidättämiselle eikä ole antanut lupaa juristin tai perheenjäsenten vierailuille, Payne kertoi.

Kiinassa tuomiot vakoilusta ulottuvat kolmesta vuodesta jopa kuolemantuomioon.

Tuoreimmat aiheesta

Kiina