Hongkongissa demokratialiike näyttää ottavan suuren voiton aluevaaleissa, kertoo paikallinen media alustavien tulosten perusteella. Ääntenlaskenta on kuitenkin ollut vielä kesken maanantaina. Vahvempaa demokratiaa ajavat ehdokkaat näyttävät kansainvälisten medioiden mukaan vievän enemmistön jaossa olevista 452 paikasta.
Hongkongilaismedia RTHK kertoo demokratialiikkeen saaneen 388 paikkaa jaossa olleista. Tulos on voimakas isku Peking-mielisille, jotka hävisivät yli 240 valtuustopaikkaa verrattuna vuoteen 2015.
Hongkongilaislehti South China Morning Postin mukaan kaikki aluevaltuustot olivat aiemmin Peking-mielisten hallussa. Nyt 17 yhteensä 18 valtuustosta on siirtynyt demokratialiikkeen hallintaan.
Massamielenosoitukset ja väkivaltaisiksi muuttuneet yhteenotot ovat riivanneet Hongkongia kuukausien ajan. Demokratialiike on toivonut, että aluevaalien tulos antaisi selkeän viestin Pekingin tukemalle Hongkongin hallinnolle ja epäsuositulle hallintojohtajalle Carrie Lamille.
Aluevaalivoitto tarjoaa demokratialiikkeelle mahdollisuuden tarjota todisteet uudistusmielisten taustalla olevasta tuesta. Lam on toistuvasti arvioinut, että hiljainen enemmistö tukee hänen hallintoaan ja vastustaa protestiliikettä.
Aluehallintojohtaja Lam: Hallinto kunnioittaa tulosta
Kiina kertoi maanantaina tukevansa Hongkongin hallintojohtaja Lamia aluevaalitappiosta huolimatta. Asiasta kertoi Kiinan ulkoministeriön edustaja Geng Shuang lehdistötilaisuudessa.
– Kiinan keskushallinto tukee päättäväisesti aluejohtaja Carrie Lamin johtajuutta erityishallintoalueella, Geng kertoi.
Geng kertoi keskushallinnon myös tukevan Hongkongin poliisia ja oikeuslaitosta heidän rankaisutoimenpiteissään.
– Kiinan hallinnon päättäväisyys suojella kansallista yksinvaltiutta, turvallisuutta ja kehitystä ei ole horjunut. Sen päättäväisyys toteuttaa yksi maa, kaksi järjestelmää -periaatetta ei ole horjunut, hän sanoi.
Japanissa vieraileva Kiinan ulkoministeri Wang Yi alleviivasi aiemmin Manner-Kiinan vaikutusvaltaa Hongkongissa. Hänen mukaansa Hongkong on osa Kiinaa, vaikka mitä tapahtuisi. Hän sanoi, etteivät mitkään yritykset Hongkongin pilaamiseksi tai sen vaurauden ja vakauden vahingoittamiseksi tule onnistumaan.
Lam itse kommentoi ääntenlaskennan edetessä, että hän "kuuntelee nöyränä" kansaa.
– Hallinto kuuntelee varmasti nöyränä kansalaisten mielipiteitä ja punnitsee niitä vakavasti, Lam sanoi lausunnossaan.
Hän on aiemmin vakuutellut, että vaalit osoittavat, kuinka suuri tuki hänen hallinnollaan on hongkongilaisten keskuudessa. Nyt hän joutui myöntymään kritiikille.
– Hallinto kunnioittaa vaalien tulosta.
Vaaleissa paikan lunastanut demokraattipuolueen edustaja Roy Kwong sanoi South China Morning Postin mukaan, että kansan ääni on kova ja selvä.
– Me toivomme, että hallinto huomioi mielenosoittajien vaatimukset.
Valtuustojen vaikutusvalta rajallinen
Nyt pidetyt aluevaalit vievät hongkongilaiset niin lähelle edustuksellista demokratiaa kuin he voivat päästä. Aluevaltuuston valinta on Hongkongin alueen ainoa lähes täysin suora vaali.
Hongkongin hallinto valitaan uutistoimisto AFP:n mukaan yhdistelmällä, jossa ovat yhtenä osana kansalaisten valitsemat päättäjät ja toisena teollisuusryhmittymät. Jälkimmäisissä on paljon Manner-Kiinaan myönteisesti suhtautuvia lojalisteja. Järjestelmä periaatteessa takaa Kiinan vallan alueen poliittisessa päätäntävallassa.
Aluevaltuustoilla ei ole mittavaa poliittista valtaa, vaan ne käsittelevät BBC:n mukaan lähinnä paikallisia asioita, kuten julkisen liikenteen reittejä ja jätehuoltoa. Hongkongissa lisääntynyt poliittinen tyytymättömyys on kuitenkin tehnyt aluevaltuustoista entistä tärkeämmän barometrin julkisen mielipiteen mittaukselle.
CNN:n mukaan se, että enemmistö aluevaltuustoista on demokratialiikkeen kontrollissa, tarkoittaa sitä, että sillä on oikeus valita 117 valtuustoedustajaa 1 200 hengen valitsijamiehistöön. Valitsijamiehistö puolestaan päättää Hongkongin seuraavan hallintojohtajan.
Tämä antaa oppositiolle vaikutusvaltaa siihen, kenestä tulee Lamin seuraaja vuonna 2022.
Hongkongin hallintojohtajan valintamenettely on yksi erityishallintoalueen poliittisista kiistakapuloista. Demokratiamieliset ovat toivoneet erityishallintoalueelle vapaata ehdokasasettelua ja yleistä äänioikeutta. Demokratialiikkeessä on vaadittu myös aluejohtajan eroa.
AFP:n mukaan myös osa ensi vuoden lainsäädäntöneuvostovaalien edustajista tulee aluevaltuustoista.
Äänestyspäivä sujui ilman suuria häiriöitä
Hongkongilaiset suuntasivat sunnuntaina vaaliuurnille ennätysjoukoin. Vaaliviranomaisten mukaan äänestysaktiivisuus oli äänestyksen loputtua yli 71 prosenttia, kun se edellisissä aluevaaleissa vuonna 2015 oli vain hieman yli 47 prosenttia.
Äänestyspaikoille muodostui päivän mittaan pitkiä jonoja. Vaaleihin oli rekisteröitynyt 4,1 miljoonaa äänestäjää. Vaalit eivät yleensä ole herättäneet suuria intohimoja, mutta tällä kertaa uusia äänestäjiä oli rekisteröitynyt satojatuhansia.
Demokratialiike kehotti vaalien alla asukkaita malttiin. Se toivoi, ettei vaaleja häiritä protesteilla.
Viranomaiset olivat uhanneet keskeyttää äänestämisen, jos äänestyspäivänä puhkeaisi uusia protesteja. Suuremmilta häiriöiltä kuitenkin ilmeisesti vältyttiin.