Hongkongissa varaudutaan viikonloppuna mielenosoituksiin – aktivistit uhoavat: "Tulemme jatkamaan mielenilmauksia viisi, kuusi päivää putkeen"

2:51img
Suomalaiset vaihto-opiskelijat poistuvat Hongkongin levottomuuksien alta – oppilaitokset kehottaneet lähtemään
Julkaistu 29.11.2019 12:57

MTV UUTISET – STT – AFP

Hongkongin mielenosoitukset jatkuvat viikonloppuna. Aktivistit ovat jo kehottaneet protestoijia palaamaan kaduille, ja sunnuntain mielenosoituksiin on saatu poliisin lupa.

Mielenosoittajat ovat suivaantuneet Hongkongin hallintojohtaja Carrie Lamin peräänantamattomuuteen. Lam ei ole ollut valmis myönnytyksiin, vaikka demokratialiikettä kannattavat puolueet ottivat selkeän voiton viime viikonlopun aluevaaleissa.

Vaalitulos oli nöyryytys emämaa Kiinalle ja Lamille, joka on toistuvasti väittänyt, että Hongkongin hiljainen enemmistö tukee hallintoa.

– Koska Hongkongin kommunistihallinto syrjäyttää julkisen mielipiteen, tulemme jatkamaan mielenilmauksia viisi, kuusi päivää putkeen. Meidän on asetettava määräaika, vaadittiin mielenosoittajien suosimalla sosiaalisen median foorumilla.

Perjantaina sadat toimistotyöläiset järjestivät spontaaneja mielenilmauksia kaupungissa. Paikalle komennettiin mellakkapoliiseja, mutta mielenosoittajat hajaantuivat rauhallisesti.

Lue myös: MTV Uutiset Hongkongissa: Kaupunki räjähdysherkässä tilanteessa, käännekohta voi olla edessä vielä tällä viikolla – "Kyynelkaasun lemu leijailee kaupungissa"

Kampuksen piirityksen aikana pidätettiin satoja

Hongkongin poliisi kertoi perjantaina pidättäneensä lähes 1 400 ihmistä protestien keskiössä olleen yliopistokampuksen piirityksen aikana. Virnaomaisten mukaan vain 46 pidätetyistä oli yliopiston opiskelijoita.

Kampukselle linnoittautui alun alkaen useita satoja mielenosoittajia, joita kuitenkin alkoi paeta paikalta monenlaisia reittejä pitkin. Poliisi kertoi löytäneensä kampukselta muun muassa tuhansia polttopulloja

Hongkongin mielenosoitukset alkoivat puolisen vuotta sitten, kun aluehallinto yritti ajaa läpi luovutuslain, joka olisi sallinut rikoksesta epäiltyjen luovuttamisen Manner-Kiinaan. Laki on sittemmin peruttu, mutta protestit ovat jatkuneet.

Mielenosoittajat vaativat muun muassa yleistä äänioikeutta ja vapaata ehdokasasettelua erityishallintoalueelle. Nykyisin Hongkongin hallintojohtajan valitsee Kiinaan kallellaan oleva 1 200-jäseninen valitsijakomitea.

hongkong

Tuoreimmat aiheesta

Hongkong