Helsingin hovioikeuden laatuhankeraportti ehdottaa Suomeen mediatuomareita. Näiden nimettyjen ammattituomareiden tehtävänä olisi muun muassa oikoa julkisuudessa ja sosiaalisessa mediassa esiintyviä virheellisiä tietoja ja käsityksiä.
- Mitä enemmän annamme tietoa, sitä oikeudenmukaisemmiksi tuomiot koetaan, määräaikainen hovioikeudenneuvos Petra Spring sanoi esitellessään raporttia Helsingin hovioikeuden lainkäyttöpäivässä.
Mediatuomarit eivät kommentoisi omia tuomioitaan eivätkä arvostelisi kollegoidensa tuomioita, mutta pystyisivät julkisuudessa selostamaan ratkaisun syitä ja taustoja.
- Mediatuomarijärjestelmällä voidaan lisätä tuomioistuinten osallistumista julkiseen keskusteluun ilman, että riippumattomuus ja puolueettomuus kärsivät, raportissa todetaan.
Nämä mediatuomarit voisivat osallistua keskusteluun myös oma-aloitteisesti.
Mediatuomareita voisi olla muutama jokaisessa tuomioistuimessa ja he saisivat koulutusta tehtäviinsä. Vastaava järjestelmä on käytössä muun muassa Ruotsissa.
Tuomarit eivät luota mediaan
Raportin mukaan tuomareiden ”luottamus mediaa kohtaan ei välttämättä ole kovin korkealla tasolla”.
Siinä todetaan myös, että ”monen tuomarin on vaikea nähdä mitään positiivista yhteistyössä median kanssa”.
Raportti kehottaa tuomareita kuitenkin muuttamaan asenteitaan.
- Kun kuitenkin luottamus tuomioistuimiin edellyttää oikeudenkäynnin julkisuutta, jonka tosiasiallinen toteuttaja on media, ei yhteistyölle juurikaan ole vaihtoehtoja. Ainoa keino, jolla uutisointiin voi vaikuttaa, on sen varmistaminen, että medialla on käytettävissään riittävästi oikeaa tietoa.
Perustelut selkeiksi
Raportissa korostetaan myös sitä, että tuomiot ja erityisesti sen perustelut kirjoitetaan selkeästi ja ymmärrettävästi.
- Tuomarin tulisi osata havaita sellaiset ratkaisun kohdat, jotka on mahdollista tulkita väärin tai jotka voivat tarkemmin perustelemattomina aiheuttaa aiheetonta epäluottamusta tuomioistuinten toimintaa kohtaan.
Raportti suosittelee myös tiedotteiden laatimista tiedotusvälineitä kiinnostavista jutuista.
- Tuomioistuinten olisi periaatteessa mahdollista tiedottaa oikeudenkäynneistään ja ratkaisuistaan myös sosiaalisessa mediassa esimerkiksi Facebook- tai Twitter-tilin kautta linkeillä, jotka johtavat tuomioistuimen kotisivuilla julkaistuihin tiedotteisiin.
Työryhmän mukaan ongelmana on se, että näitä voitaisiin kommentoida epäasiallisesti tai valheellisesti. Toisaalta tällöin kommentteihin olisi helpompi vastata antamalla oikeaa tietoa.
- Sosiaalisessa mediassa käytävään keskusteluun vaikuttaminen on hyvin haastavaa, mutta on suositeltavaa, ettei tuomioistuin tällaisessakaan tilanteessa jää passiiviseksi.