Oikeusministeriön selvitys väkivalta- ja seksuaalirikosten rangaistusten koventamisesta on valmistumassa alkutalvesta, kertoi oikeusministeri Antti Häkkänen (kok.) tavatessaan tiistaina toimittajia Helsingissä. Selvityksen perusteella pohditaan, onko seksuaali- ja väkivaltarikosten rangaistusten kiristämiselle tarvetta.
Hän itse tunnustautuu kovempien rangaistusten kannattajaksi rikoksissa, jotka rikkovat fyysistä koskemattomuutta.
– Suhtaudun itse kriittisesti fyysiseen koskemattomuuteen puuttuviin rikoksiin, Häkkänen kertoo.
Hänen mukaansa pohdinnassa on otettava huomioon tutkimustieto rikosten ennaltaehkäisystä ja uusimisriskistä.
– Pelkän tutkimustiedon perusteella usein päädyttäisiin siihen, että kaikissa rikoksissa koventaminen ei aina ennaltaehkäise rikoksia tai vähennä uusimisriskiä.
Kyseessä on kuitenkin lopulta poliittinen päätös.
– Pitää myös pohtia sitä, minkälainen rangaistus riittää oikeustajun puitteissa sovittamaan rikoksen, Häkkänen sanoo.
Hän uskoo, että rangaistusten koventamisella on signaalivaikutus pieniinkin pahoinpitelyihin, ja muistuttaa että asteikot eivät ole ainoa keino koventaa rangaistuksia. Kyse on myös siitä, miten pykäliä sovelletaan tuomioistuimissa.
– Asteikot ovat vain yksi osa tätä. Kysymyshän on myös oikeuskäytännöstä ja esimerkiksi siitä miten kirjoitetaan lakiin sellaiset suuntaviivat, että ne ohjaavat oikeuskäytäntöä tiettyyn suuntaan, Häkkänen sanoo.
Turvapaikanhakijoiden oikeusturvasta selvitys ensi vuonna
Viime syyskuussa voimaan tulleen hallituksen oikeusapu-uudistuksen on sanottu heikentäneen turvapaikanhakijoiden oikeusturvaa ja mahdollistaneen lakimiehille helpon rahastamisen.
Korkeimmasta hallinto-oikeudesta kerrottiin elokuussa STT:lle, että esimerkiksi osa KHO:een saapuneista valituslupahakemuksista on huolimattomasti valmisteltuja.
Lisäksi Asianajajaliiton valvontalautakunnan mukaan lupalakimiesten lupia on erittäin vaikea peruuttaa vaikka he toimisivat väärin ja kantelu olisi aiheellinen.
Oikeuskansleri on toimittanut oikeusministeriöön alkuvuonna aloitteen lain muuttamiseksi ja oikeusministeriö on ilmoittanut arvioivansa lain muutostarpeita.
Häkkäsen mukaan oikeusapuselvitys teetetään ensi vuoden puolella.
– Yksi ylivoimaisesti kuumin kysymys on, miten hallinto-oikeusprosesseista voidaan tehdä laadukkaita ja samaan aikaan tehokkaita, Häkkänen totesi.
Poliisille lisäkeinoja laittomasti maassa olevien seurantaan?
Oikeusministeriö laati syyskuun alussa arviomuistion, jossa ehdotetaan, että laittomasti maassa oleskeleva on tuomittava sakkoihin tai enintään kuudeksi kuukaudeksi vankeuteen.
Tähän liittyen Häkkäsen mukaan turvallisuusviranomaisille pyritään varmistamaan riittävät keinot kontrolloida laittomasti maassa oleskelevia.
Ehdotus antaisikin myös poliisille luvan hankkia esimerkiksi matkapuhelimen sijaintitietoja laittomasti maassa oleskelusta epäillyn tavoittamiseksi.
– Rangaistusasteikon koventaminen ei itsessään tee vielä autuaaksi. Ajatuksena on se, että poliisi saa lisää keinoja, joilla voidaan tavoittaa näitä henkilöitä, Häkkänen kertoo.