Hovioikeus ratkaisi Välivainion kaksoissurman – näin vaimonsa ja ystävänsä ampuneelle kävi

Rovaniemen hovioikeus on antanut tuomion Oulun Välivainiolla tapahtuneesta kaksoissurmasta.

Vuonna 1991 syntynyt Esa Petteri Pellikka ampui vaimonsa ja miespuolisen tuttavansa Välivainion kaupunginosassa toukokuussa 2023.

Henkirikokset tapahtuivat, kun miespuolinen uhri tuli vierailulle Pellikan ja tämän vaimon asuttamalle omakotitalolle Välivainion Talvitiellä.

Pellikka oli tapahtumien aikaan kotona sattumalta ja istui kotitalonsa terassilla aseen kanssa. Hän surmasi miespuolisen tuttavansa pihalle miltei heti tämän saavuttua. Tämän jälkeen Pellikka ampui vaimonsa talon sisällä.

Käräjillä mies myönsi syytteet kahdesta taposta, mutta puolustuksen mukaan tapahtumien kulku tuli yllätyksenä miehelle itselleenkin.

Käräjäoikeus tuomitsi Pellikan tuomittiin kahdesta taposta sekä ampuma-aserikoksesta 14 vuoden vankeuteen.

Hovioikeus kovensi tuomiota

Kaikki osapuolet vaativat tuomioon muutosta. 

Syyttäjä vaati Pellikalle vähintään 14 vuoden ja 6 kuukauden vankeutta. 

Uhrien omaiset taas halusivat, että Pellikka tuomittaisiin murhasta elinkautiseen vankeuteen. Pellikka itse vaati, että hänelle määrättyä rangaistusta alennetaan.

Hovioikeus päätyi siihen, että vaimon surmaaminen oli tapon sijasta murha. 

Hovioikeuden mukaan mies teki tapon vakaasti harkiten ja se oli kokonaisuutena arvostellen törkeä. Lähietäisyydeltä silmien väliin yllättäen ammuttu, kuolettava laukaus oli myös erityisen raaka ja julma.

Hovioikeus pitää uskottavana ottaen huomioon selvitys Esa Pellikan aikaisemmasta käyttäytymisestä ja uhkailuista, että hän oli jo pitempään harkinnut (naisen) tappamista ainakin yhtenä varteenotettavana vaihtoehtona, mikäli joutuisi eroon (naisesta). 

Koska hovioikeus tuomitsi Pellikan murhasta, se myös muutti hänelle määrättyä rangaistusta ainoaksi mahdolliseksi: elinkautiseksi vankeusrangaistukseksi.

Tuomioon voi hakea muutosta vielä korkeimmalta oikeudelta, jos korkein oikeus myöntää erityisillä perusteilla valitusluvan.

Lue myös:

    Uusimmat