Käräjäoikeus tuomitsi 32-vuotiaan miehen Lehtisaaren taposta lähes 11 vuoden vankeuteen – oikeus ei pitänyt vaarallisuusarviota tarpeellisena

Helsingin käräjäoikeus on tuominnut 32-vuotiaan Sakari Julius Kausteen taposta 10 vuoden ja 10 kuukauden ehdottomaan vankeusrangaistukseen. Oikeus määräsi, että tuomittu on pidettävä vangittuna.

Mies ampui 27-vuotiasta miestä lähietäisyydeltä otsaan Helsingin Lehtisaaressa viime huhtikuussa. Henkirikos tapahtui 32-vuotiaan ja tämän 34-vuotiaan vaimon yhteisessä kodissa, jossa uhri oli vieraana.

Uhri istui sohvalla 32-vuotiaan vaimon vieressä, kun ampuminen tapahtui.

Mies kiisti tapon, mutta myönsi kuolemantuottamuksen. Mies kertoi, ettei hänen tarkoituksenaan ollut aiheuttaa uhrin kuolemaa vaan ase laukesi vahingossa, kun hän yritti ottaa pois uhrissa kädessä ollutta teräasetta.

Puolustuksen mukaan uhri uhkasi 32-vuotiaan vaimoa teräaseella.

Miehen vaimo sai tuomion pelastustoimien laiminlyömisestä, koska ei yrittänyt hankkia uhrille apua. Poliisi sai tiedon henkirikoksesta vasta kaksi päivää ampumisen jälkeen, kun pariskunta soitti hätäkeskukseen.

Naisen mukaan uhri oli kuollut laukaukseen välittömästi eikä hänellä näin ollen ollut velvollisuutta pelastustoimiin. Oikeus kuitenkin katsoi, että naisen olisi pitänyt vähintäänkin hälyttää apua paikalle, kun vaarallinen tilanne syntyi.

Oikeus ei pitänyt vaarallisuuden arvioimista tarpeellisena

Syyttäjä vaati, että oikeus määrää 32-vuotiaan mielentilatutkimukseen ja vaarallisuusarvioon. Syyttäjän mukaan mies oli edeltävän 10 vuoden aikana syyllistynyt aiemminkin törkeään rikokseen ja on vaarallinen muiden terveydelle ja hengelle.

Syyttäjä vaati miehelle normaalia rangaistusta ankarampaa yhdistelmärangaistusta, joka voidaan tuomita erittäin vaaralliseksi todetulle vakavan rikoksen uusijalle. Yhdistelmärangaistukseen kuuluu kokonaan vankeudessa istuttava vankeusaika ja sen jälkeinen valvonta-aika.

Käräjäoikeuden mukaan asiassa ei ollut perusteltua soveltaa yhdistelmärangaistuksen sääntöjä.

Uhria pahoinpideltiin aiemmin

Henkirikoksen uhri oli joutunut väkivallan uhriksi aiemminkin avioparin asunnolla. Tämä tapahtui tammikuussa vain kolmisen kuukautta ennen henkirikosta.

Käräjäoikeuden mukaan uhri oli vieraana asunnolla tuolloinkin, kun aviopari alkoi syyttää häntä tavaroidensa varastamisesta.

Tilanne johti rajuun pahoinpitelyyn, johon osallistui 32-vuotiaan lisäksi niin ikään vieraana asunnolla ollut 31-vuotias mies. Miehet kohdistivat uhriin runsasta väkivaltaa, jonka aikana uhria hakattiin nyrkein, hänet vietiin polttavan kuumaan suihkuun ja hänen selkäänsä lyötiin veitsiä.

Lisäksi uhri pakotettiin työntämään peräaukkoonsa esineen, joka aiheutti hänelle vammoja.

Väkivalta kesti pitkään ja sen avulla puolustuskyvytön uhri pakotettiin siirtämään 11900 euron arvoinen henkilöautonsa 32-vuotiaan vaimon nimiin.

Oikeus katsoi Sakari Kausteen syylliseksi näiden tapahtumien osalta myös törkeään pahoinpitelyyn, törkeään seksuaaliseen kajoamiseen ja pakottamiseen. Lisäksi hänen syykseen luettiin ampuma-aserikos tappoon liittyen.

Tuomio kahdelle muullekin

Tammikuiset tapahtumat toivat kahden vuoden ja kahden kuukauden ehdottoman vankeusrangaistuksen myös 31-vuotiaalle Anssi Paavo Robert Penttalalle. Hänen syykseen oikeus luki niin ikään törkeän pahoinpitelyn, törkeän seksuaalisen kajoamisen ja pakottamisen.

Myös avioparin naisosapuoli sai yhden vuoden ja 2,5 kuukautta ehdollista vankeutta tammikuisista tapahtumista kodissaan. Ehdollisen lisäksi nainen määrättiin maksamaan 50 päiväsakkoa, joista hänelle kertyy 9500 euroa maksettavaa.

Oikeus luki naisen syyksi avunannon törkeään pahoinpitelyyn ja avunannon pakottamiseen.

Tappoon liittyvän pelastustoimien laiminlyönnin lisäksi nainen sai tuomin henkirikokseen liittyen myös ampuma-aserikoksesta. Lisäksi hänen syykseen luettiin huumausainerikos.

Tapon motiivi jäi epäselväksi

Oikeusprosessissa ei selvinnyt syytä 27-vuotiaan tappamiselle. Käräjäoikeus katsoi, että vainajan lojuminen parin vuorokauden ajan avioparin asunnolla loukkasi uhrin läheisiä ja pahensi heidän kärsimyksiään.

Oikeus määräsi 32-vuotiaan maksamaan 27-vuotiaan uhrinsa puolisolle ja molemmille vanhemmille kullekin 10 000 euroa. Lisäksi mies joutuu maksamaan uhrinsa noin 10 000 euron hautauskulut.

Oikeus määräsi myös auton palautettavaksi uhrin kuolinpesälle.

Tuomio ei ole lainvoimainen.

Juttua päivitetty 19. heinäkuuta kello 10.15 ja lisätty tietoja käräjäoikeuden antamasta tuomiosta. Juttu päivitetty ja täydennetty uudestaan kello 11.18 ja lisätty yksityiskohtia oikeuden tuomiosta.

Lue myös:

    Uusimmat