Itä-Suomen hovioikeus ei muuttanut Pohjois-Karjalan käräjäoikeuden niin sanotun pedofiilin metsästäjälle langettamaa tuomiota. Hovioikeus katsoi, että seksuaalirikoksesta tuomitun miehen kuvan julkaiseminen Facebook-ryhmässä oli rikos.
40-vuotias oli linkittänyt Facebookista löytämänsä tekijän valokuvan MTV:n sivuilla julkaistuun uutiseen Fb-ryhmässä. MTV:n uutisessa mainittiin seksuaalirikoksesta tuomitun nimi.
Käräjäoikeus oli langettanut 40-vuotiaalle miehelle yksityiselämää loukkaavan tiedon levittämisestä 40 päiväsakkoa, mistä maksettavaa kertyi 1880 euroa. Lisäksi kuvan julkaisseen on maksettava seksuaalirikoksesta tuomitulle kärsimyskorvausta tuhat euroa sekä oikeudenkäyntikuluja.
Hovi ei muuttanut näitä.
Yksityiselämä vastaan sananvapaus
Hovioikeus totesi, että rikos ei ole yksityiselämään kuuluva tieto, mutta nimen tai henkilöllisyyden paljastaminen on aina jonkin asteinen puuttuminen tekijän yksityiselämään.
– Sellainen henkilöllisyyden paljastava julkistaminen, jossa luvatta käytetään nimen ilmaisemisen ohella asianomaisen valokuvaa, merkitsee voimakkaampaa puuttumista kohdehenkilön oikeuteen määrätä henkilöään koskevista asioista kuin pelkän nimen julkistaminen, hovioikeus totesi.
– Yhteiskunnan normien vastainen teko saattaa oikeuttaa kertomaan tekijän ja itse teon, mutta ei paljastamaan muita yksityiselämän suojaan kuuluvia, etenkään arkaluonteisia tietoja tai tietoja rikoksesta tuomitun tai epäillyn lähipiiristä.
Kuva ei sinänsä sisältänyt mitään tietoja, joka olisi aiheuttanut tuomitulle kärsimystä, hovioikeus huomautti ja totesi, että yksityisellä kansalaisella on sinänsä samat oikeudet julkaista tietoja kuin tiedotusvälineessä.
Hovioikeuden mukaan kuvan julkaiseminen Facebook-ryhmässä neljä kuukautta vanhan uutisen yhteydessä ei kuitenkaan ole ollut tarpeen yleiseltä kannalta merkittävän asian käsittelemiseksi. Hovioikeus totesi myös, että rikoksesta tuomittu oli yksityishenkilö.
Oikeus piti kuvan liittämistä uutiseen loukkaavana ja se ylitti hyväksyttävyyden rajan.
40-vuotiasta oikeudessa avustanut Markus Talvio kertoo, että jutussa harkitaan vakavasti valitusta korkeimpaan oikeuteen.
- Kysymys kuuluu, voiko mediakaan enää julkaista vakavista rikoksista tuomittujen henkilöiden kuvia uutisten yhteydessä edes silloin kun julkaisemille ei ole estettä esimerkiksi asianomistajan eli rikoksen uhrin suojelemiseksi? Mielestäni jatkossa kuvien julkaisua pitää harkita erityisen varovasti, mikäli tämä tuomio jää lainvoimaiseksi, Talvio toteaa.