Rikoksentekijän kuvan julkaiseminen Facebookissa loukkasi yksityisyyden suojaa, linjasi korkein oikeus (KKO) tuomiossaan.
Video: Huomenta Suomessa keskusteltiin toukokuussa siitä, mitä somessa saa julkaista.
Tuomio tuli miehelle, joka oli saanut rikoksentekijän kuvan tämän avoimesta Facebook-profiilista ja julkaissut sen sitten Pedofilian uhrien puolesta -nimisessä ryhmässä.
Kuvaan oli lisätty linkki nettiuutiseen, jossa kerrottiin rikoksentekijän noin neljä kuukautta aiemmin saamasta vankeustuomiosta, joka tuli törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä.
KKO piti ennallaan hovioikeuden sakkotuomion, joka oli 40 päiväsakkoa yksityiselämää loukkaavasta tiedon levittämisestä.
KKO: Oikeus elää rauhassa kuuluu myös rikolliselle
KKO punnitsi asiassa yksityisyyden suojaa ja toisaalta sananvapautta. Rikos ei ole siihen syyllistyneen yksityisasia, mutta yksityiselämään sisältyvä oikeus elää rauhassa kuuluu lähtökohtaisesti myös rikoksesta tuomitulle, KKO totesi.
Kuvaa ja uutista jakanut mies myönsi menettelynsä.
Hän kuitenkin katsoi, ettei kyseessä ollut yksityiselämää loukkaavan tiedon levittäminen. Hän oli vain linkittänyt kaksi muutenkin saatavilla olevaa tietoa: rikoksesta tuomitun kuva oli tämän Facebook-profiilista ja uutinen rikoksentekijän tuomiosta oli netissä saatavilla.
Valokuva oli tarpeetonta julkisen keskustelun kannalta
KKO totesi, että miehen jakama julkaisu liittyi kyllä yleiseltä kannalta merkittävänä pidettävään keskusteluun seksuaalirikostuomioista. Tämän vuoksi sananvapauden rajoittamiseen tuli suhtautua erityisen pidättyväisesti.
Kuitenkin rikoksesta tuomitun tunnistettavan valokuvan liittäminen rikosta koskevan uutisen yhteyteen oli tarpeetonta seksuaalirikoksista käytävän julkisen keskustelun kannalta. Se on siten jossain määrin ylittänyt hyväksyttävyyden rajan.
Julkaisun pääpaino oli kohdistunut tekijän henkilöön, ja siitä oli puuttunut toimituksellinen sisältö.
Julkaisu loukkasi yksityisyyttä
KKO siis totesi, että tietojen saatavuus internetissä ei johtanut siihen, että tiedot olisivat olleet vapaasti eri tahojen julkaistavissa eri yhteyksissä.
Erityisesti valokuvan julkaiseminen tällaisessa yhteydessä loukkasi KKO:n mukaan voimakkaasti tekijän yksityisyyttä.