HS: Disney kävi Lapissa Frozen-elokuvan tiimoilta – saamelaiset närkästyivät kulttuurilla rahastamisesta

Disneytä on läpi historiansa moitittu kulttuurien hyväksikäytöstä. Helsingin Sanomat uutisoi, että Disney on herättänyt närää nyt myös saamelaisten keskuudessa.

Vuonna 2013 ilmestynyt Frozen on Disneyn yksi kaikkien aikojen menestyneimmistä elokuvista. Let it go -tunnuskappaleestaan tunnetussa elokuvassa seikkailevat jääkuningatar Elsa ja tämän sisko Anna.

Kassamagneettina toimineen elokuvan fanit saivat aiemmin tänä vuonna ilouutisia, kun Annaa ääninäytellyt Kristen Bell vahvisti, että elokuvalle on teossa jatko-osa.

Helsingin Sanomat uutisoi tänään perjantaina, että Disneyn lähetystö on vieraillut Norjan ja Suomen Lapissa jatko-osan tiimoilta. Norjan yleisradioyhtiö NRK:n mukaan Lapissa vierailivat ohjaajat Chris Buck ja Jennifer Lee.

HS:n mukaan Frozen-tiimi vieraili Suomessa Inarissa saamelaismuseo Siidassa ja sen yhteydessä olevassa luontokeskuksessa.

– He olivat erityisen kiinnostuneita saamelaisten tarinoista ja perinteistä, museon amanuenssi Áile Aikio kommentoi Helsingin Sanomien haastattelussa.

Museossa Disney-tiimin huomion kiinnitti saamelaisten vaatteet ja pukeutuminen. Aikio kertoo haastattelussa ottaneensa tiimin kanssa esille sen, että osaa saamelaisista harmittaa heidän kulttuuriperinnöllään tienaaminen.

– Juuri Frozenin kohdalla on ongelmallista, että Disney on tehnyt sillä niin paljon rahaa. Mikä tässä on saamelaisten osuus?

Aikion mielestä saamelaisilla tulisi olla oikeus olla mukana päättämässä siitä, miten kulttuuriperintöä käytetään. Hän kritisoi myös sitä, ettei Frozenin ensimmäistä osaa ole dubattu saamen kielelle.

– Ei saamelainen kulttuuri ole jotakin, jonka voi vain ottaa ja tehdä sillä rahaa.

Ratkaisuksi Aikio ehdottaa muun muassa sitä, että elokuvan tuotannossa voitaisiin käyttää saamelaisia taiteilijoita.

Lapin yliopiston tutkija Pia Nuorgam huomauttaa Helsingin Sanomien haastattelussa, etteivät saamelaiset vastusta kulttuurinsa hyödyntämistä, vaan toivovat, että se tehdään saamelaisia loukkaamatta.

Disneytä on kritisoitu kulttuureilla rahastamisesta aiemmin. Kenties tunnetuin moitteiden kohde on vuonna 1998 ensi-iltansa saanut Pocahontas, jota on syytetty Amerikan alkuperäiskansojen ja uudisasukkaiden suhteen siloittelusta. 

Lue myös:

    Uusimmat