Kuluttajaliitto esittää sähkölle 16 sentin hintakattoa – näin se voitaisiin toteuttaa

2:12imgKatso video elokuulta: osa sähköyhtiöistä myy sähköä edullisesti vain oman alueen asukkaille.
Julkaistu 12.12.2022 14:03(Päivitetty 13.12.2022 10:09)

Silja-Riikka Seppälä

silja-riikka.seppala@mtv.fi

Kokkolan Energialla on omaa sähköntuotantoa, ja hintakatto koskee yhtiön omalla alueella vakituisesti asuvia.

Kuluttajaliiton pääsihteeri Juha Beurling-Pomoell vaatii, että sähköyhtiöiden ympäri Suomea on pikaisesti otettava mallia Kokkolan Energiasta, joka on asettanut itselleen hintakaton sähköenergian hinnoittelulle.

Kuluttajaliiton mukaan hintakatto Kokkolassa on 16 senttiä yhdeltä kilowattitunnilta ja Kokkolan Energia on sitoutunut myymään sähköä kyseisellä hinnalla oman alueensa asukkaille.

Kokkolan Energialla on omaa sähköntuotantoa. Hintakatto koskee yhtiön omalla alueella vakituisesti asuvia asukkaita.

– Näin pystytään takaamaan, ettei liiketoiminta ajaudu pulaan, vaikka he myyvätkin sähköä normaalia sähköpörssin hintaa halvemmalla, Beurling-Pomoell sanoo tiedotteessa.

– Myös eräissä muissa sähköyhtiöissä on vastaavanlainen malli otettu jo käyttöön.

Lue myös: Jos sähkön tarve nousee korkeaksi Olkiluodon viivästys huolettaa professoria – ”ollaan liemessä”

Kuluttajaliitto kertoo, että sinne on viime aikoina tullut erityisen paljon huolestuneita yhteydenottoja kuluttajilta, joiden sähkösopimusten hinnat ovat nousseet joko kerralla tai lyhyen ajan sisällä jopa useita satoja prosentteja. Beurling-Pomoellin mukaan moni pelkää, ettei selviydy esimerkiksi 40 tai 50 senttiä kilowattitunnilta maksavista hinnoista.

– Erityisesti jokaisen vastuullisen sähköyhtiön, jolla on riittävästi omaa tuotantoa, tulee ottaa mallia Kokkolasta ja suojata oman alueensa kuluttajia kohtuuttomilta sähkölaskuilta. Ainakin kuntaomisteisissa sähköyhtiöissä luulisi poliittisen paineen hintakaton asettamiseksi kasvavan päivä päivältä, Beurling-Pomoell jatkaa.

Hänen mukaansa vastaavanlainen hintakatto kuluttajien ostamalle sähkölle olisi nyt tehtävä sähköyhtiökohtaisesti, koska sitä ei ole saatu valtakunnallisesti käyttöön.

Beurling-Pomoell kertoi ehdotuksestaan ensimmäisenä Helsingin Sanomille

Lue myös: Fingridin toimitusjohtaja ei usko sähkön hinnan laskevan vielä vuosiin – hyvin pitkälti tässä energiapolitiikassa on Saksan töpeksintää

Tuoreimmat aiheesta

Sähkö