Oikeusoppineet ilmaisivat Helsingin Sanomissa järkytyksensä siitä, ettei Suomessa ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria.
– Hetkellisesti voidaan toki turvautua oikeuskanslerin sijaisuusjärjestelyyn. --- (Mutta tämä) on täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”, sanoo lehdelle Helsingin yliopiston valtiosääntöoikeuden professori Tuomas Ojanen.
Tuomas Pöysti nimitettiin oikeuskansleriksi tänään, mutta hän hoitaa sote-uudistusta vuoden loppuun. Vuodenvaihteeseen Suomi joustaa perustuslakiaan, joka edellyttää oikeuskanslerin olemassaolon.
Professori Ojanen epäilee HS:ssa, onko Pöystin nimitys ollenkaan lainmukainen.
– Lähtökohtana on, että seuraaja aloittaa tehtävässä ilman katkoa, Ojanen jatkaa lehdessä.
Valtiosääntöoikeuden emeritusprofessori Mikael Hidén on HS:ssa samoilla linjoilla Ojasen kanssa.
Turun yliopiston julkisoikeuden apulaisprofessori Janne Salminen kummastelee HS:ssa, miltä näyttää se, että Pöysti johtaa ensin hallitukselle tärkeää sote-uudistusta ja vaihtaa sitten oikeuskansleriksi valvomaan hallitusten toimien lainmukaisuutta.
– Tällä tavalla asetetaan koko hallituksen valvonta varsin outoon valoon. Hänen toimintaansa nykyisessä tehtävässä arvioidaan väistämättä sitä taustaa vasten, että hän vastaisuudessa toimii oikeuskanslerina, Salminen sanoo lehdessä.
Edellinen oikeuskansleri Jaakko Jonkka siirtyi eläkkeelle huhtikuun lopussa.
Oikeuskanslerin lisäksi ylimpänä laillisuusvalvojana toimii eduskunnan oikeusasiamies Petri Jääskeläinen.