Huawei-tapaus uhkaa kiristää entisestään Kiinan ja Yhdysvaltain välejä – professori kyseenalaistaa Trumpin väliintulon: "Käyttää tätä tapausta pelinappulana"

Meng Wanzhou Huawei
Kiinalaisen teknologiajätti Huawein talousjohtajan Meng Wanzhoun pidätys Kanadassa on paisumassa poliittiseksi kädenväännöksi. /All Over Press
Julkaistu 13.12.2018 17:11
Toimittajan kuva
Janne Hopsu

janne.hopsu@mtv.fi

Kiina on pidättänyt toisenkin kanadalaisen Kiinassa syytettynä "uhasta kansalliselle turvallisuudelle". Pidätysten epäillään liittyvän kiinalaisen teknologiayhtiö Huawein talousjohtajan pidätykseen Kanadassa. Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on kommentoinut tapausta, minkä arvioidaan hyödyntävän Kiinaa.  

Trump sanoi uutistoimisto Reutersille puuttuvansa Huawei-johtaja Meng Wanzhoun pidätykseen Vancouverissa Kanadassa tämän kuun alussa.

Yhdysvallat epäilee Mengin rikkoneen Washingtonin Iranille asettamia pakotteita. Yhdysvalloissa Huawein epäillään muun muassa harjoittavan teollisuusvakoilua, ja yhtiöllä uskotaan olevan läheiset suhteet Kiinan johtoon. 

Trumpin mukaan hän puuttuu tapaukseen, jos se auttaa Yhdysvaltojen kansallista etua tai auttaa löytämään ratkaisun Kiinan ja Yhdysvaltojen kauppariitelyyn. 

"Trump käyttää Mengiä pelinappulana"

– Hän (Trump) on tarjonnut Mengin asianajajille mahdollisuuden väittää, että syyte Mengiä vastaan on poliittinen, ja että hänen luovutusprosessinsa Yhdysvaltoihin pitää lopettaa, arvioi kansainvälisen oikeuden professori Robert Currie kanadalaisesta Dalhousien yliopistosta sanoo. 

Professori Bennett Gershman kyseenalaisti Reutersille sen, että kansallinen turvallisuus tai ulkopolitiikka oikeuttaisi Trumpin väliintulon tapauksessa.

– Näyttää siltä, että Trump käyttää tätä tapausta pelinappulana Yhdysvaltain kauppaneuvotteluissa ja taloudellisen voiton tavoittelussa, newyorkilaisen Pace Law Schoolin professori Gershman arvioi.   

Oikeusministeriö tyytymätön

Yhdysvaltojen oikeusministeriö oli ainakin rivien välissä tyytymätön Trumpin kommenttiin.

– Oikeusministeriö panee toimeen lakeja. Emme hoida kauppa-asioita, apulaisoikeusministeri John Demers kommentoi asian noustua esille senaatissa.

Myös Kanada on ärtynyt Trumpin puuttumisesta Mengin tapaukseen.

– Luovuttamisprosessiin liittyvän kumppanimme ei pitäisi politisoida luovutusprosessia tai käyttää sitä muihin tarkoituksiin kuin oikeuden ja lain toteuttamiseen, Kanadan ulkoministeri Chrystia Freeland totesi.

Kiina kiistää pidätysten yhteyden Mengiin

Mengin pidätyksen jälkeen Kiinassa on pidätetty kaksi kanadalaista henkilöä. Pidätysten arvioidaan liittyvän Mengiin, vaikka Kiinan viranomaiset kiistävät asian.

Michael Kovrigia ja Michael Spavoria epäillään uhasta kansalliselle turvallisuudelle, on Kiinan virallinen selitys. 

Spavor asuu Dandongissa Koillis-Kiinassa Pohjois-Korean rajalla. hän johtaa Britanniassa ja Kiinassa sijaitsevaa, voittoa tavoittamatonta sosiaalista Paektu Cultural Exchange -yritystä.

Pidätetty Spavor Kimin ja Rodmanin tuttu

Spavorin kerrotaan muun muassa juoneen drinkkejä Pohjois-Korean diktaattorin Kim Jong-unin kanssa. Hän on myös toiminut yhdysvaltalaisen entisen koripalloilijan Dennis Rodmanin tulkkina Pohjois-Koreassa.

Lisäksi hän on Dandongissa saattanut yhteen pohjoiskorealaisia ja maahan investointeja miettiviä ulkomaalaisia sijoittajia.

Kovrig puolestaan työskentelee arvostetulle kansainväliselle konfliktinratkaisujärjestölle International Crisis Groupille. Kovrig on tutkinut Kiinan ja Pohjois-Korean välisiä diplomaattisuhteita.

Huippuvalokuvaaja katosi Kiinassa

Kansainvälistä huomiota on saanut myös palkitun kiinalaisen valokuvaajan Lu Guangin
pidätys Kashgarissa Xinjiangissa läntisessä Kiinassa.   

Lun perheen mukaan valokuvaajan yhteys perheeseensä katkesi marraskuun alussa, tämän ollessa matkalla Kashgarissa. Lun vaimon mukaan poliisi ilmoitti hänelle, että Lu on pidätetty. Pidätyksen syytä hänelle ei ole kerrottu.

Lu on palkittu kolmesti maailman arvostetuimpana pidetyllä World Press Photo -palkinnolla. Hän on kuvannut Kiinassa viranomaisille arkoja asioita, kuten aidsia, huumeiden käyttöä ja ympäristön saastumista. 

Kiinaa arvostellaan islamilaisen uiguurivähemmistön ankarasta kohtelusta ja massapidätyksistä "uudelleenkoulutusleireineen" Xinjiangissa.    

Tuoreimmat aiheesta

Ulkomaat