Huijarit pelottelivat vanhuksia ja saivat heidät siirtämään rahansa "turvatileille" – saaliiksi lähes 90 000 euroa

Itä-Uudenmaan poliisi on saanut valmiiksi törkeän ”turvatili” -petossarjan esitutkinnan. Kokonaisuuteen liittyy myös Porvoossa toiminut laaja rahanpesuverkosto.

Itä-Uudenmaan poliisi on tutkinut kesäkuun alussa tapahtunutta niin kutsutta turvatilipetossarjaa, jossa iäkkäille ihmisille on soitettu ja hätäännystä hyväksikäyttäen erehdytetty uhrit siirtämään varojaan pois omalta tililtä.

Puheluissa näiden tilien on väitetty olevan turvatilejä, missä varat olisivat turvassa viruksilta ja kyberhyökkäyksiltä.

– Tosiasiassa mitään häiriö- tai kiiretilannetta ei ole ollut, vaan kohdetilit ovat olleet rikollisten määräysvallassa ja niiltä varat on siirretty suunnitelmallisesti ja nopeasti eteenpäin toisille tileille, ostettu virtuaalivaluuttoja sekä osa varoista on nostettu käteiseksi, tutkinnanjohtaja rikoskomisario Juha Springare kertoo tiedotteessa.

– Näin rikolliset ovat saaneet häivytettyä varojen alkuperää. Näistä tekotavoista koostuvat tutkittavana olleet epäillyt törkeät ja perusmuotoiset rahanpesurikokset.

Rikoskokonaisuudessa 8 erillistä petosrikosta

Rikoskokonaisuudessa on ollut tukittavana kahdeksan erillistä törkeää petosta, joiden uhrit asuvat eri puolilla Suomea. Rikosvahinkoa tapauksissa on aiheutettu yhteensä 87 700 euroa. Näistä poliisi on onnistunut saamaan takaisin noin 20 000 euroa.

– Rikokset on tehty 6.–8.6.2023. Porvoossa. Kokonaisuudessa on yhteensä 15 rikoksesta epäiltyä, joista yksi päätekijä on edelleen vangittuna. Osaa puheluita soittaneista epäillyistä emme ole toistaiseksi tunnistaneet tai tavoittaneet, Springare kertoo.

– Esitutkinnassa tehdyt nopeat ja oikeat alkutoimet sekä keskeisten tekijöiden tunnistaminen paikallispoliisin voimin Porvoossa ovat mahdollistaneet esitutkinnan nopean etenemisen ja laajan tutkintakokonaisuuden valmistumisen nopeassa aikataulussa.

Ikäihmisten omaisten ja läheisten tuki tärkeässä roolissa

Poliisi muistuttaa kansalaisia siitä, että poliisi, pankki tai mikään muukaan vastuullinen taho ei koskaan pyydä tekemään kiireellisiä tilisiirtoja, joissa väitetään jonkin rikoksen olevan meneillään.

– Poliisi toivoo myös, että erityisesti ikäihmisten läheiset ja omaiset keskustelisivat näistä asioista ja verkkopankkitoimintaan liittyvistä vaaroista jatkuvasti läheistensä kanssa, Springare ohjeistaa.

Rikoskokonaisuus siirtyy nyt syytäjälle syyteharkintaan.

Lue myös:

    Uusimmat