Valepoliisit tyhjensivät iäkkäiden uhrien tilit huijauspuheluiden aikana – näin he valitsivat kohteensa

14:00imgKuuntele videolta: Näin valepoliisi jutteli uhrin kanssa puhelimessa ja selvitti vaivihkaa pääsyn nettipankkiin.
Julkaistu 13.04.2025 07:43
Toimittajan kuva

Pekka Lehtinen

pekka.lehtinen@mtv.fi

Poliiseina esiintyneet rikolliset etsivät uhreikseen erityisesti iäkkäämpiä naisia ja saivat huijattua näiltä satoja tuhansia euroja. Uhrien keski-ikä oli 84 vuotta.

Laaja valepoliisivyyhti alkoi selvitä alkukeväällä 2022.

– Tuli muutama isompi juttu, ja niissä tapauksissa puhuttiin 50 000–60 000 euron rikosvahingoista. Ne otettiin Helsinkiin paljastavaan rikostutkintaan. Sarjoitus on keskeisessä roolissa. Eli voidaanko varmuudella sarjoittaa tapauksia keskenään ilmiön sisällä eli että ne linkittyy toisiinsa suurella todennäköisyydellä, rikoskomisario Matias Björklund kertoi Rikospaikan haastattelussa.

Uhrien pankkitilit oli tyhjennetty heti sen jälkeen, kun he olivat puhelimessa kertoneet huijareille pankkitunnuksensa ja salasanansa. 

Poliisi pääsi tutkinnassa eteenpäin, kun Kirkkonummelta tuli ilmi tapaus, jonka katsottiin liittyvän samaan rikossarjaan. 

Kiinteistön valvontakameroihin oli tallentunut pankkiautomaatilla käynyt rahojen nostaja eli tilibulvaani ja auto, jolla tämä oli tullut paikalle ja poistunut.

– Saatiin tietoon tällainen taustajoukko, mihin päästiin kohdistamaan salaisia pakkokeinoja sen selvittämiseksi, minkä tason tekijöitä operoi automaattien luona pääkaupunkiseudulla.

Lue myös: Kuuntele: Näin leppoisa valepoliisi jutteli uhrin kanssa ja onki vaivihkaa pankkitiedot

"Poliisista päivää"

Tiedossa oli lähemmäs kymmenen potentiaalista henkilöä, jotka tavalla tai toisella liittyivät rikossarjaan, mutta varsinaiset erehdyttäjät eivät olleet siinä porukassa.

Asianomistajia tuli sittemmin lisää poliisin tietoon. Rahansa menettäneitä ja petoksen kohteeksi joutuneita oli kymmeniä eri puolilla Suomea. Myös huijausyrityksistä tuli ilmoituksia poliisille.

– Sarjoitustyöskentelyssä tunnistettiin, että puhelut tulivat Ruotsista eli ruotsalaisista prepaid-liittymistä. Ne oli hankittu varta vasten tekoja varten. 

Rikollisten tekotapa oli aina sama. 

– Lähtökohtaisesti tarina oli, että poliisista päivää. Luotiin uhkakuvaa asianomistajille esimerkiksi venäläisistä hakkereista ja että ollaan estämässä rikosta. Onnistuttiin ylipuhumaan uhrit niin, että he kertoivat puhelimessa pankkitunnukset ja tarvittavat salasanat.

Puheluiden aikana rahat siirrettiin ja tilit tyhjennettiin.

– Mitä semmoisen puhelun aikana psykologisessa mielessä tapahtuu, siihen on vaikea ottaa kantaa. Varmaan uhri joutuu jonkinlaiseen kuplaan ja menee täysillä mukaan tilanteeseen ja erehtyy sitten siihen huijaukseen, Björklund arvioi.

Haettiin iäkkäiltä kuulostavia ihmisiä

Uhreja oli haettu numeropalvelusta ja hakuvaiheessa oli käytetty iäkkäimpien naisten etunimiä.

– Asianomistajien keski-ikä oli noin 84 vuotta.

Kun rikoksia toteutettiin ryppäissä, hakuja saattoi olla yhden viikonlopun aikana jopa 900. 

– Niiden hakutulosten joukosta oli ehkä 100 soittoa. Ja niistä sadasta soitosta onnistuneita oli se pari kolme. 750 000 euroa olivat uhrien kokonaisvahingot. Puoli miljoonaa jäi kateisiin, Björklund kertoi.

Tekijöiden ajatus tiettävästi oli, että kun soitot mennään tekemään Ruotsista, ei jäädä kiinni. Erehdyttäjät siirsivät toiminnan tutkinnan aikana kuitenkin Suomeen ja ajatus lienee ollut, että kun puheluita soitetaan liikkuvasta autosta, kiinnijäämisen riski on pienempi.

Toisin kävi. Poliisi valmistautui televalvonnan ja tarkkailun jälkeen ratkaisevaan iskuun.

Katso yläpuolelta löytyvältä videolta, miten valepoliisit lähestyivät uhreja ja miten poliisi pääsi lopulta rikollisporukan jäljille.

Katso Rikospaikan uusin jakso kokonaisuudessaan täältä.

Tuoreimmat aiheesta

Rikospaikka