Huikea suojapaikka! Mustiolaisen Christerin pihamaalla on Pohjoismaiden suurin kerrostalo linnuille – pihapiirissä kohoavassa tornissa 156 pikkuista huonetta

2:07img
Video: Kaikki halukkaat eivät mahdu lintukursseille.
Julkaistu 27.12.2018 21:06
Toimittajan kuva

Raija Kantomaa

raija.kantomaa@mtv.fi

@RaijaKantomaa

Birdlifen mukaan lintuharrastajien määrä on vahvassa kasvussa, sillä joka viides suomalainen kertoo harrastavansa lintuja. Mustiolaiselle Christer Kaleniukselle lintuharrastus on ollut elämäntapa lapsesta saakka.

Christer Kaleniuksen pihalla komeilee kotitilan mukaan nimetty Villa Morkulla eli viisikerroksinen lintuhotelli. Kyseessä on Pohjoismaiden suurin lintuhotelli, jossa on peräti 156 huonetta linnuille. Korkeutta rakennelmalla on lähes kaksi metriä.

Idean hotellista Kalenius kertoo saaneensa siitä, kun hän näki jutun ruotsalaisesta lintuhotellista, jossa oli suojapaikka reilulle 80 linnulle.

– Hotellin rakentamiseen meni monta kuukautta, kun jouduin kiipeämään ylös useita satoja kertoja. Hotelli valmistui jo 1989 maaliskuussa.

Lintuhotellissa on aina vapaita huoneita

Kaleniuksen mukaan hotellissa on pesinyt yli 10 eri lajia ja siinä on tapahtunut satoja pesintöjä. Kalenius on pyrkinyt rengastamaan kaikki hotellissa pesineet linnut.

– Kahtena sesonkina hotellissa oli peräti kahdeksan pesivää paria samanaikaisesti. En minä niin hullu ole, että olisin luullut hotellin olevan aina täynnä. Tämä on siitä hyvä hotelli, että siinä on vapaita huoneita aina, Kalenius naurahtaa.

Pihapiiristä löytyy hotellin lisäksi 77 erilaista ja erikoistakin lintupönttöä, joita on sorvattu esimerkiksi kelottuneeseen puuhun ja pönttöjen ovina on puiden oksanreikiä.

Talvisin pihalla käy yksistään yli 70 pikkuvarpusta sekä koko joukko tiaisia. Mikä linnuissa sitten kiehtoo?

– Linnut on kaikki erinäköisiä. Suomessakin voi nähdä huikeat 400 lajia. Alle 200 lajia on pihalle asti tullut. Ruokinnalla olen nähnyt 35–40 lajia vuodessa. Pihapiirissä löytyy joka vuosi uuden lajin pesä. En koskaan saa listoja täyteen, kun aina löytyy jotain uutta mielenkiintoista.

Kalenius on rengastanut Suomen vanhimman talitintin ja käpytikan 

Birdlifestä kerrotaan, että lintuharrastuskursseille on enemmän tulijoita, kuin niille mahtuu. Uusista harrastajista peräti puolet on jo nykyisin myös naisia. 

Christer Kalenius

Christer Kalenius sanoo, että harrastuksesta on tullut hänelle elämäntapa eläkkeellä. Jos pihalla näkyy uusi lintulaji, hän ei voi mennä nukkumaan ennen kuin on sen tunnistanut laajasta lintukirjastostaan.

Lintujenrengastajista sen sijaan on pulaa – heitä on vain 700. 

Kalenius on onnistunut rengastamaan pihaltaan Suomen vanhimman talitintin ja käpytikan, joilla ikää oli peräti 12 vuotta.

– Pelkästään yhden aarin sisällä olen pihalla rengastanut vuosien varrella yli 600 nokkavarpusta. Ne tuovat poikasensa tänne syömään, mutta pesät ovat lähistöllä.

Kalenius ei suostu nimeämään suosikkilintuaan, mutta vuosikymmenien harrastuksen pohjalta hänellä on mielessä valmiina vastaus kysymykseen "Mikä lintu haluaisit olla?"

– Muuttohaukka olisi kova sana tai kuningaskalastaja. Ne ovat komeat linnut ja kiehtovat minua. Sitä paitsi muuttohaukka on nopea lentäjä ja saa aina hyvät paistit, Kalenius virnuilee.

Rottaongelma ratkesi, kun mäyrät muuttivat talon alle

Kaleniuksen ruokintapaikka

Pihalla on Mustion linnan vanha kyyhkyslakka, joka Kalenius on rakentanut. Siellä on yöpynyt jopa lepakoita.

Kalenius ei halua paljastaa sitä, kuinka paljon ruokaa kuluu linnuille, mutta pihan rottaongelma ratkesi luonnostaan, kun kolme mäyrää muutti talon alle.

– Onneksi auringonkukansiementen hinta on laskenut alle puoleen siitä, mitä se pari vuosikymmentä sitten maksoi, Kalenius iloitsee.

Lintuhotellin lisäksi pihalla on linnuille rakennettu oma uima-allas, jossa asustaa kesäisin sammakoita ja rantakäärmeitä.

Tuoreimmat aiheesta

Linnut