Ammattimainen tulivuorikuvaaja antautuu työssään äärimmäisiin olosuhteisiin. Hänen täytyy myös todella tietää, mitä tekee ja kyetä ennustamaan laavavirtojen liikkeet – liian lähelle meneminen voisi olla hengenvaarallista.
Laavailmiö kuvattiin koko loistossaan Havaijilla Kilauean tulivuorella Yhdysvalloissa.
Warren Fintz on ammattimainen tulivuorien kuvaaja. Hänen töitään on nähty muun muassa National Geographic -lehdessä.
– Kun näen laavan purkautuvan maan alta, tunnen voimakkaasti olevani elossa, Fintz kuvailee.
– Se tekee nöyräksi, antaa tunteen, että olet todistamassa jotakin erikoislaatuista, Fintz jatkaa.
– Laava on siinä mielessä kuin lumihiutale, että kahta samanlaista ei ole. Joka päivä voi ajatella, että tämä laava on vieläkin vaikuttavampi kuin edellinen.
Fyysisesti vaativa ammatti
Tulivuorien kuvaaminen on kuitenkin vaarallinen ja fyysisesti vaativa ammatti.
– Fyysisesti kuvaustilanne tuntuu kuin kiehuisit elävältä. Mutta se on ehdottomasti sen arvoista, Fintz toteaa.
– Olen aina nauttinut laavan ja tulivuorien tarkkailusta. Koen saavani siinä tunteen jostain äärimmäisestä, jostain aivan erilaisesta kuin mikään muu maailmassa. Erityisesti aamun tai iltahämärän "sinisellä hetkellä" se näyttää vielä entistäkin kauniimmalta.
Yksi maailman aktiivisimmista tulivuorista
Kilauean tulivuori on Havaijin nuorin tulivuori ja yksi maailman aktiivisimmista. Se on purkautunut vuoden 1952 jälkeen jo 34 kertaa.
Kilauea on niin sanottu kilpitulivuori eli leveä ja loivarinteinen vuori, joka on syntynyt virtaavasta ja nopeasti juoksevasta laavasta. Kilpitulivuorten purkaukset ovat muihin tulivuoriin verrattuna rauhallisia, ja siksi niitä voi myös kuvata lähempää kuin muita.