Lähes 500 vuotta uinunut tulivuori osoittaa aktivoitumisen merkkejä. Vuori kerää sisäänsä jälleen magmaa ja tutkijat varoittavat uudesta purkauksesta. Asiasta kertoo New York Times ja Suomessa ensimmäisenä Tekniikan Maailma.
Tulivuorenpurkaus teki kesällä tuhoa Havajilla. Katso video laavamassoista!
1:21
Napolinlahdella Italiassa on laaja vulkaanisesti aktiivinen alue, joka tunnetaan nimellä Campi Flegrei. Alue on niin sanottu kaldera eli romahtanut tulivuori.
Kaldera syntyy, kun tulivuori tyhjenee magmasta ja sen seinämät romahtavat tyhjenneeseen kraatteriin. Campi Flegrei on leveydeltään peräti 12 kilometriä. Alueella on myös muita kalderoita.
Miljoonakaupunki laavamassojen päällä
Alueella on viimeksi sattunut tulivuorenpurkaus vuonna 1538. Siitä lähtien purkauksia ei ole Campi Flegreissä ollut, mutta nyt uusi purkaus näyttää todennäköiseltä.
Viimeisessä purkauksessa syntyi uusi tulivuori, joka kantaa nimeä Monte Nuovo (”Uusi vuori”). Napolin miljoonakaupunki sijaitsee aivan vuoren kupeessa. Kaupunki on rakennettu suurelta osin purkauksessa syntyneen kalderan päälle.
Tutkijat varoittavat, että Campi Flegrei on siirtynyt kehityskierrossaan uuteen vaiheeseen. Vuori alkanut jälleen kerätä sisuksiinsa magmaa ja uusi purkaus on edessä.
Kalderan sisuksiin kerääntyvän laavan päällä tai sen välittömässä läheisyydessä asuu noin 1,5 miljoonaa ihmistä.
Tarkasti valvottu tulivuori
Lohdulliseksi tilanteen tekee se, että suurpurkaus tapahtuu luultavasti kaukaisessa tulevaisuudessa. Tällä hetkellä välitöntä purkausriskiä ei ole. Seuraavaan purkaukseen voi olla vielä satoja tai jopa tuhansia vuosia. Campi Flegrein lisääntyneestä aktiivisuudesta tehtiin havaintoja 1950-luvulla.
Singaporelaisen Nanyangin teknisen yliopiston tutkija Francesca Forni sanoo kuitenkin, että jättipurkauksen aukoton ennustaminen on tällä hetkellä tieteelle mahdotonta.
– Parasta mitä voimme tehdä tällä hetkellä, on tutkia, miten vuori on toiminut historiansa aikana.
Campi Fregnei on yksi maailman tarkimmin tutkittuja vulkaanisia alueita ja se on myös jatkuvassa seurannassa. Tämä tekee mahdolliseksi sen, että purkaus tuskin tulee yllätyksenä, sillä tutkijat havaitsevat ennusmerkit heti niiden ilmaannuttua.
500 vuotta sitten purkaus oli pieni
Lähes 500 vuotta sitten uuden vuoren synnyttänyt purkaus oli tutkijoiden mukaan pieni. Alueella tapahtui paljon suuremmmat purkaukset 15 000 ja 39 000 vuotta sitten. Ne olivat mittasuhteiltaan jättimäisiä ja muokkasivat Italian itärannikon maisemia merkittävästi.
Campi Fregnein historiaan muun muassa magmasta tehtyjen kemiallisten analyysien avulla perehtynyt Fornin johtama tutkijaryhmä on onnistunut osoittamaan vuoren 60 000 historiasta kehitysjaksoja: vuori on rauhallisimmillaan silloin, kun se kerää taas magmaa sisuksiinsa. Kehityskausi huipentuu valtavaan purkaukseen, joka romahduttaa vuoren seinämät.
Ryhmä tutki 26 purkausta Campi Flegrein historiasta.