Huippukävelijä Aku Partanen hakee uutta potkua peruskuntokauteensa Mäkelänrinteen Urhea-harjoituskeskuksen vuoristohuoneesta, joka siirtää urheilijan silmänräpäyksessä ohueen ilmanalaan. Bonuksena on treenimahdollisuus kuumissa oloissa. MTV Urheilu kävi selvittämässä, millaisesta ihmehuoneesta on kyse.
LUE MYÖS: Mielenterveysongelmista kärsinyt kävelijä Aku Partanen sivuutti rajut oireensa ennen kuin havahtui todellisuuteen – "Minut pakotettiin hoidon tielle"
Syksyllä avattu Mäkelänrinteen Urhea-harjoituskeskus on niin uusi, että tuoreus tuoksuu läpi seinäpinnoista. Vaikka kävelemme vaakasuoraan, todellisuudessa olemme saapumassa paikkaan, jossa on samanlaiset olosuhteet kuin kaksi kilometriä merenpinnan yläpuolella.
Vuoristoharjoitteluhuone on monen oven takana, sillä eristyksen pitää olla kunnossa. Huoneen hengitysilmaan saa päästettyä typpeä, joka syrjäyttää hapen. Näin urheilija saa luotua itselleen korkean paikan leirin aivan Helsingin ydinkeskustan tuntumassa.
Huone näyttää sinänsä tavalliselta hotellin kuntohuoneelta, jossa on juoksumatto, soutulaite ja kuntopyörä.
Tokion olympiakisoissa yhdeksänneksi sijoittunut Aku Partanen napsauttaa päälle juoksumaton, tai hänen tapauksessaan kävelymaton.
– Kevyissä treeneissä tulee kuunneltua musiikkia tai katsottua leffaa, mutta kovissa harjoituksissa niitä ei kaipaa, Partanen kertoo.
Hyvä juttu, mutta mitä ihmeen järkeä tässä on?
Juttu jatkuu kuvan alla
Ohut ilmanala hengästyttää
Alppimajoista puhuttaessa tulee ensimmäisenä mieleen maastohiihto. Alppimajojen käyttö väheni kuitenkin Lahden MM-kisojen dopingkäryn jälkimainingeissa, sillä sen koettiin olevan harmaalla alueella. Alppimajassa oleskelu ja harjoittelu nostavat veren punasolujen tuotantoa, samalla tavalla kuin kiistelty epo-hormoni.
Alppimajat ovat kuitenkin tekemässä paluuta, ja yleisurheilijat ovat hyppäämässä mukaan kelkkaan. Olympic Training Centerin vuoristohuonetta käyttää Partasen lisäksi esimerkiksi estejuoksija Topi Raitanen.
Kun punasolun määrät nousevat veressä ja verta muodostuu elimistöön lisää, suorituskyky parantuu.
– Eroa ei huomaa huoneessa oleskellessa, mutta kun alkaa tehdä treeniä, hengästyy helpommin, Partanen kertoo.
Partanen on säätänyt huoneen ilmanlaadun vastaamaan 2 100 metrin korkeutta. Hän voisi nousta peräti viiteen kilometriin, mutta se saattaisi olla jo haitallista. Oma optimikorkeus selviää kokeilemalla.
– Se on hyvä, sillä harva vuokraa vuoristossa kämppiä eri korkeuksissa, Partanen naurahtaa.
LUE MYÖS: Masennuksesta toipunut huippukävelijä Aku Partanen nauttii uudesta tilanteestaan: "Se on pidemmän päälle raskas tapa elää"
Kokeilun kynnys matala
Partasella on kotonaankin oma alppiteltta, mutta hän on huomannut tarvitsevansa myös harjoittelua korkeassa ilmanalassa. Urhea-talossa on myös moderneja alppihuoneita, joissa voi viettää aikaa ja siirtyä siitä suoraan harjoittelemaan. Näin sopeutumisaika aitoihin vuoristo-oloihin lyhenee merkittävästi.
– Vuoristohuoneessa voi myös vetää osan treeneistä ja tehdä sitten kovat harjoitteet merenpinnan tasolla. Niin ei tarvitse tinkiä vauhdeista.
Vuoristohuoneen kokeilemisen kynnys on matala. Jos se ei toimi, voi kävellä ovesta ulos. Lompakkokin kiittää, kun lentojen ja majoituksien hinnat säästyvät.
– Jonnekin Etelä-Afrikkaan olisi vähän hankalampaa mennä pariksi päiväksi kokeilemaan.
Saunamoodikin mahdollinen
Arvokisakävelyt ovat usein helteisiä tapahtumia. Vuoristohuoneen pystyy valjastamaan myös kuumiin oloihin, sillä lämpötilan voi nostaa halutessaan 30 asteeseen.
Partanen on kokenut, että korkean ja kuuman ilmanalan yhteisvaikutus nostaa omaa suorituskykyä.
– Kuuman treenin jälkeen ei välttämättä tee mieli oikeaan saunaan, mutta sekin voisi kehittää, Partanen pohtii.
Juttu jatkuun kuvan alla
Leiri jättää muistijäljen
Partanen on tehnyt perinteisesti kauden aikana 3–4 noin kuukauden mittaista leiriä ulkomailla. Määrä säilyy samana, mutta leirejä on nyt mahdollista pitää enemmän merenpinnan tasolla Espanjassa.
Korkean ilmanalan harjoittelu toimii Partaselle, sillä hänelle todettiin treenijakson jälkeen tulleen litra lisää verta ja punasolujen osuus oli kohonnut kahdeksan prosenttia.
– Vuoristoleirit jättävät aina elimistöön muistijäljen. Se helpottuu vuosi vuodelta, ja ensimmäisestäkin leiristä enemmän hyötyä.
Kun Partanen on saanut lyhyen palauttavan harjoituksen vedettyä, hän kerää tavaransa ja sulkee oven.
Olemme laskeutuneet minuutin aikana kaksi kilometriä alaspäin. Henki kulkee taas vähän paremmin.