Hyvän terveysreseptin löytänyt Iivo Niskanen saa sauvakävelylenkillä muistutuksia mustaherukasta ja villasukista: ”Sairastumista ei saa pelätä”

Huippuhiihtäjän elimistö on kuin äärimmilleen viritetty viulunkieli, joka voi katketa yhdestäkin väärästä kosketuksesta. MM-kisoihin valmistautuva Iivo Niskanen on löytänyt viime vuosina hyviä keinoja terveenä pysymiseen.

Iivo Niskasen viestinnästä vastaava Sanna-Leena Perunka toivoo, etteivät toimittajat kättele Niskasta haastatteluiden yhteydessä. Etteivät pöpöt tartu.

– Mulla on kyllä hyvät hanskat, Niskanen heittää.

Flunssa ei välttämättä yhdestä kättelystä iske, mutta isossa kuvassa kyse ei ole leikin asiasta. Kyse on ammattihiihtäjän elinkeinosta. Huippuhiihtäjät joutuvat tasapainottelemaan vastustuskykynsä kanssa jatkuvasti.

Sinänsä ironista, että tavallisen kuntoilijan on helpompi pysyä terveenä kuin superkuntoisen huippu-urheilijan. Ammattimaisesti treenaavan kestävyysurheilijan elimistö on kuin äärimmilleen venytetty viulunkieli – se voi katketa pienestäkin virheliikkeestä.

Esimerkiksi keuhkot ovat kovilla kylmässä ilmanalassa. Niihin iskevät infektiot syövät nopeasti kovalla vaivalla hankitun kuntopohjan. Reijo Jylhä on sanonut, että rasitusastma on hiihtäjien ammattitauti.

Monet hiihtäjät välttävät isoja ihmismassoja kilpailukauden aikana. Miten Niskanen?

– Ei sitä oikein ehdi edes isoissa ihmisjoukoissa pyörimään, kun treenaa kaksi kertaa päivässä. Suosikkikauppa on lähikauppa, Niskanen naurahtaa MTV Urheilulle Sotungin koululla pidetyssä tiedotustilaisuudessa.

Lepo, ravinto ja stressittömyys

Niskanen aiheutti pienen kohun viime vuonna kieltäytymällä haastatteluista Vuoden Urheilija -tilaisuudessa sairastumisriskin takia.

– Lentokentillä ja koneessa niitä ihmisiä varmaan eniten on. Tärkeää on kuitenkin, ettei pelkää sairastumista, Niskanen painottaa.

Maajoukkueelta on tullut omat ohjeistukset pöpöjen välttämiseen. Hyvä käsihygienia on yksi niistä.

Terveenä pysyminen on paljon muutakin kuin suojautumista ja hygieniaa. Stressitasojen pitäminen alhaalla, riittävä lepo ja hyvä ravinto ovat olennaisia palasia.

Niskanen on oppinut kuuntelemaan omaa kroppaansa paremmin vuosien varrella.

– Pari vuotta sitten kyseltiin, että miksi sinä aina sairastelet. Takaiskuja tulee kaikille, mutta tehdään kaikki voitava asian eteen eikä stressata.

– Jokaisen asian voi tehdä aina paremmin. Ei tässä hommassa ole ikinä valmis.

Mustaherukkaa ja villasukkia

Suomi on hiihtokansaa. Iivo Niskanen jos joku sen saa havaita arjessakin.

Niskanen sanoo kuulevansa esimerkiksi sauvakävelylenkillä paljon ehdotuksia ja kyseenalaistuksia tavallisilta kuntoilijoilta.

– Ehdotetaan mustaherukkaa, mehuja, tyrniä, villapaitoja ja villasukkia. Kaikissa on kuitenkin aina pointtinsa. Ihmiset haluavat muistuttaa omista hyvistä kokemuksistaan, Niskanen kertoo hymynkare suupielessä.

Olympiavoittaja ja MM-kultamitalisti tekee kuitenkin isot ratkaisunsa tutkitun tiedon ja asiantuntijoiden antaman datan perusteella. Niskanen solmi yhteistyösopimuksen vantaalaisen lisäravinnefirman Leader Foods Oy:n kanssa. Yhteistyön alku kuvaa hänen paneutumistaan ravintoasioihin.

– Lähdettiin kunnolla halkomaan hiuksia. Kyseenalaistin asiantuntijoita, olen aika kriittinen.

– Kestävyysurheilijoille rahka tai runsaasti proteiinia sisältävä ruoka ei ole välttämättä paras vaihtoehto, koska se ei imeydy elimistöön. Pitää olla paljon muutakin, että käy parhaalla teholla.

Niskanen kertoo konkreettisen esimerkin palautusjuomien käytöstä. Kilpailun jälkeen ruokapöytään pääseminen voi kestää pitkäänkin, mutta palautuminen on saatava käyntiin välittömästi.

Niin sanottu katabolinen tila on kestävyysurheilijan vihollinen. Katabolisessa tilassa tiivistetysti sanottuna ravintoaineet ovat loppu ruuansulatuskanavissa. Jatkuvassa aliravitsemustilassa oleminen on yksi niistä asioista, joka voi altistaa sairastumiselle.

– Jos syömisessä ja energiansaannissa on pitkä välejä, illalla hakee mitä kaapista löytyy, kun mittarit ovat punaisella.

Lue myös:

    Uusimmat