Humanitaarinen viisumi venäläiselle toisinajattelijalle? Puolueet jyrkästi eri linjoilla, myös aikataulusta erimielisyyttä: "Ei varmasti valmis tänä vuonna"

2:53img
Teemme aina ratkaisun, joka on Euroopan ja Suomen lainsäädännön mukaista ja kunnioittaa perus- ja ihmisoikeuksia. Selvityksen jälkeen katsomme, mihin se johtaa, kommentoi humanitaarisista viisumeista kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari.
Julkaistu 25.08.2022 19:47
Toimittajan kuva

Tommi Kolehmainen

tommi.kolehmainen@mtv.fi

Hallitus linjasi viime viikolla rajoittavansa venäläisten turistiviisumeita kymmenesosaan nykyisestä. Parhaillaan valmistelussa olevat humanitaariset viisumit jakavat mielipiteitä puolueissa.

Viisumirajoituskeskustelussa hieman pienemmälle huomiolle on jäänyt ulkoministeriön ilmoitus käynnistää valmistelut kansallisen humanitaarisen viisumin käyttöönotosta.

Viisumilla voitaisiin taata vaikkapa Venäjällä vainotun toisinajattelijan turvallinen matka Suomeen esimerkiksi turvapaikan hakemista varten.

Poliittisissa puolueissa asiasta on eriäviä mielipiteitä.

Perussuomalaiset on ilmaissut vastustavansa humanitaarista viisumia.

– Hallitus on jo aiemmin vähän kutkutellut tämän viisumin kanssa, erityisesti vihreät on sitä ajanut. Muissa maahanmuuttopoliittisissa hallituksen esityksissä se on tullut vähintään sivulauseessa esille. Uskon, että tämä on hallituksesta jonkinlainen vastalahja vihreille, että puolue joutui kurjasti myöntymään perussuomalaisten ajamille rajapykälille, puheenjohtaja Riikka Purra totesi torstaina.

"Tarpeellinen työkalu"

Vihreiden mukaan viisumi voisi olla kriisiajassa hyödyllinen.

– Aikaisemminhan meillä Afganistanin tilanteessa tätä olisi tarvittu. Joten kyllä tämä on tarpeellinen työkalu, sanoo kansanedustaja Hanna Holopainen (vihr.)

Kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnarin (sd.) mukaan on aikaista mennä yksityiskohtiin, mutta hän vakuuttaa valmisteluissa haettavan "kestävää ratkaisua".

– Oikeusvaltio toimii oikeusvaltion tavalla. Valmistelun on oltava huolellista, sitä työtä teemme. Teemme aina ratkaisun, joka on Euroopan ja Suomen lainsäädännön mukaista ja kunnioittaa perus- ja ihmisoikeuksia. Selvityksen jälkeen katsomme, mihin se johtaa, sanoo Skinnari.

Milloin asian kanssa on valmista?

Ministeri Skinnari arvioi asian valmistelun vievän noin kaksi kuukautta.

Arvio saattaa olla hivenen optimistinen. Ulkoministeriön konsulipäällikkö Jussi Tanner sanoo tärkeiden uudistusten valmistelun vievän enemmän aikaa.

– Ei varmasti tule olemaan valmis tämän vuoden puolella tai kovin pian sen jälkeenkään.

Tuoreimmat aiheesta

Politiikka