Kokoomus peräänkuuluttaa joustavuutta sekä hallitukselta että perussuomalaisilta.
Perussuomalaiset lähtee tiukalla linjalla pääministeri Sanna Marinin (sd.) ensi keskiviikoksi koolle kutsumaan kokoukseen, jonka aiheena on varautuminen muuttoliikettä hyväksikäyttävään hybridivaikuttamiseen.
Marin on kutsunut puolueiden puheenjohtajat ja eduskuntaryhmien puheenjohtajat koolle keskustelemaan asiasta.
Perussuomalaiset on ollut asiassa jyrkkänä ja ilmoittanut, että se ei aio hyväksyä valmiuslain muutoksen julistamista kiireelliseksi, jos lakiin ei saada puolueen haluamia pykäliä turvapaikkahakemusten vastaanottamisen keskeyttämisestä.
Jos muutos halutaan läpi tämän hallituksen aikana, lakimuutos on julistettava kiireelliseksi. Perustuslakivaliokunta katsoi viime viikolla, että perusoikeuksiin puuttuvaa valmiuslain muutosta ei voida säätää tavallisena lakina.
Lain kiireelliseksi julistamiseksi vaaditaan vähintään viiden kuudesosan kannatus täysistunnossa, joten ilman perussuomalaisten kannatusta kiireelliseksi julistaminen ei onnistu.
Perussuomalaisten puheenjohtajan Riikka Purran mukaan puolueen linja on asiassa ennallaan.
– Me vaadimme ensisijaisesti normaalilainsäädäntöön ja toissijaisesti poikkeusolojen lainsäädäntöön pykälät, joilla onnistutaan tarpeen niin vaatiessa väliaikaisesti keskeyttämään turvapaikkahakemusten vastaanotto kokonaan, Purra sanoi toimittajille eduskunnassa torstaina.
Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtajan Ville Tavion mukaan hybridivaikuttamisen kaltaisessa asiassa ei voida säätää puolinaisia lakeja.
– Perussuomalaiset jatkaa sen vaatimista, että valmiuslaki laitetaan kuntoon ja että turvapaikanhaku voidaan estää, Tavio sanoi toimittajille.
"Toteuttamiskelpoinen ehdotus"
Purran mukaan perussuomalaisten ehdotus on toteuttamiskelpoinen eikä ristiriidassa esimerkiksi perustuslain kanssa.
– Silloin kun kyse on suvereenin valtion kansallisesta turvallisuudesta, niin silloin voidaan tehdä tällaisia toimia. Tämä on tullut esille muun muassa valiokuntakuulemisissa, Purra sanoi.
Purra kiisti näkemykset, että Suomi voisi lopettaa turvapaikkahakemusten vastaanottamisen myös ilman asiaa koskevaa lainsäädäntöä. Tällaisia näkemyksiä on Purran mukaan kuultu hallituksen ministerien taholta.
– Tämä ei valitettavasti pidä paikkaansa. Rajavartijat eivät voi olla ottamatta vastaan turvapaikkahakemuksia, mikäli lainsäädäntö ei ole heidän takanaan, muuten he syyllistyisivät virkarikokseen, Purra sanoi.
Valmiuslain muutostarpeen taustalla vaikuttavat Valko-Venäjän EU-maiden vastaisilla rajoilla viime vuonna nähdyt hybridivaikuttamisoperaatiot, joissa Valko-Venäjä masinoi suuria määriä turvapaikanhakijoita rajoilleen. Venäjän on pelätty toimivan samoin Suomea kohtaan Suomen Nato-jäsenyyshakemuksen vuoksi.
– Niin kauan kuin Venäjä ei tee rajoillamme ilkeyksiä, ongelmaa ei tietenkään ole, mutta silloin kun se tekee, on liian myöhäistä, mikäli meillä ei ole lainsäädäntöä, Purra painotti.
Kokoomus peräänkuuluttaa joustavuutta
Toinen suuri oppositiopuolue kokoomus vetää asiassa sovittelevampaa linjaa. Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen peräänkuuluttaa kiistassa joustavuutta kaikilta osapuolilta, niin hallitukselta kuin perussuomalaisiltakin, jotta laki saataisiin voimaan vielä tänä kesänä.
Myös kokoomus haluaa rajavartijoille valtuudet turvapaikanhakemusten vastaanoton keskeyttämiseen hybridivaikuttamistilanteessa.
– Me emme aseta tässä nyt mitään pilkkuja, miten tämän asian juuri pitää tässä olla, koska me haluamme tämän oikeasti voimaan. Tässä täytyy nyt kaikkien osapuolten olla joustavia ja yhteistyöhakuisia. Tämä koskee myös perussuomalaisia, Mykkänen sanoi toimittajille eduskunnassa.
– Meidän täytyy saada täällä se viiden kuudesosan enemmistö aikaan. Se on isänmaan turvallisuuden kannalta se ykkösasia, Mykkänen jatkoi.
Purran tavoin Mykkänen korostaa, että viranomaiset tarvitsevat myös poikkeusoloissa lainsäädännön toimintansa tueksi.
– Sen (valmiuslain) täytyy antaa riittävät valmiudet, että rajavartiolaitoksen virkajohto on sitä mieltä, että he pystyvät niillä pykälillä Suomen painostamisen turvapaikanhakijoilla pysäyttämään, Mykkänen sanoi.
Mykkäsen mukaan valmiuslaki on tärkein eduskunnan käsittelyssä oleva asia kesäkuussa. Hän pitää syntynyttä kiistatilannetta vakavana, sillä valmiuslain valmistumisen lykkääntyminen ensi kevään eduskuntavaalien jälkeiseen aikaan olisi huono ratkaisu.
– Meidän pitäisi nähdä tämä ikään kuin tämän Nato-ratkaisun kaltaisena kansallisen turvallisuuden kysymyksenä, joka aidosti yhdistää eduskuntaa, Mykkänen jatkoi.