Vartalosta muistetaan usein huolehtia terveellisellä ruokavaliolla ja säännöllisellä liikunnalla. Muistatko pitää huolen henkisestä hyvinvoinnistasi?
Monesti ihmiset keskittyvät erityisesti fyysiseen terveyteensä kuntoillen paljon ja syöden terveellisesti. Siinä hötäkässä saattaa henkisen hyvinvoinnin tärkeys unohtua. Ollaksesi todella terve sinun on huolehdittava yhtä lailla molemmista.
Ilmaise tunteesi
Ihmiset, jotka tukahduttavat tunteensa saattavat päätyä voimaan huonosti niin fyysisesti kuin henkisestikin. Salli itsellesi positiiviset ja negatiiviset tunteet ilman häpeää tai syyllisyyttä. Jos olet onnellinen, keskity todella tuntemaan, miltä se tuntuu! Jos taas tunnet olosi alakuloiseksi, sinun ei tulisi pitää sitä sisälläsi. Negatiivisten tunteiden, kuten vihan tai surun tukahduttaminen voi johtaa esimerkiksi masennukseen, ahdistuneisuuteen tai stressiin. Pidä huoli siitä, että kanavoit tunteesi tuloksekkaasti.
Opettele meditoimaan
Saadaksesi ajatukset selkeiksi, parantaaksesi keskittymiskykyä ja henkistä hyvinvointia voit harjoittaa meditaatiota, joogaa, hengittämistä syvään tai muita rentoutumisen muotoja. Päivittäinen meditointi auttaa sinua keskittymään ja löytämään mielenrauhaa ja energiaa.
Ole sosiaalinen
Ihminen on luotu sosiaalisiksi eikä elämään yksinäisyydessä. Pidä luotettavat ystävät lähelläsi. Jos olet esimerkiksi juuri muuttanut uudelle paikkakunnalle ja sinulla on jostain syystä vaikeuksia tavata uusia ihmisiä, liity mukaan johonkin mieluisaan järjestötoimintaan tai harrastukseen, josta voit löytää samanhenkisiä ystäviä.
Nauti omasta ajastasi
Vaikka ystävystyminen onkin tärkeää, on henkiselle hyvinvoinnillesi olennaista nauttia myös yksinolosta. Sinun tulisi tuntea olosi mukavaksi yksinään ja viihtyä ilman, että joku pitäisi koko ajan sinulle seuraa. Sopiva määrä yksinäisyyttä on tervettä.
Keskity positiivisuuteen
Sen sijaan, että märehtisit, mitkä asiat elämässäsi ovat pielessä ja mitä sinulta puuttuu, keskity niihin asioihin, joista saat olla kiitollinen ja jotka tekevät sinut iloiseksi. Kirjoita joka aamu lista ihmisistä, asioista ja paikoista, joista voit olla kiitollinen. Päiväsi alkaa mukavammin, kun tiedostat kaikki elämäsi positiiviset asiat.
Vältä mustavalkoista ajattelua
Vältä “kaikki tai ei mitään” -ajattelua. Ehdoton ajattelu ajaa sinut pettymyksiin. Löydä mieluummin kultainen keskitie, jossa suhtaudut asioihin tasapainoisesti ja myönteisesti.
Älä hikoile pikkuasioista
Älä vedä mieltä niin matalaksi, kun pikkuasiat menevät elämässäsi pieleen. Jokainen takaisku ei ole maailmanloppu. Älä siis hikoile pikkujutuista! Jos jotain negatiivista tapahtuu, mikä ei ole sinun hallinnassasi, anna sen valua mielestäsi kuin vesi hanhen selästä. Jos teit virheen, opi siitä ja tee parempia ratkaisuja ensi kerralla.
Vaali luovuuttasi
Pysyäksesi henkisesti terveenä sinun kannattaa tutkia, mistä olet kiinnostunut ja vaalia luovuuttasi. Etsi asioita, joista todella olet kiinnostunut ja luo sitten suunnitelma, jolla voit saavuttaa tavoitteesi. Ole avoin taiteelle, kulttuurille ja uusille elämyksille.
Kunnioita itseäsi ja hyväksy itsesi
Hyväksy itsesi ehdoitta. Kukaan ei ole täydellinen. Tulet paljon onnellisemmaksi, kun todella hyväksyt itsesi ja vielä onnellisemmaksi, kun suostut hyväksymään muut sellaisina kuin he ovat. Sinun tulisi myös kunnioittaa ja rakastaa itseäsi tarpeeksi ympäröidäksesi itsesi positiivisilla ihmissuhteilla ja tilanteilla.
Naura usein
Nauru on hyväksi sekä fyysiselle terveydellesi että tunteillesi. Nauraminen antaa sinulle ilon tunteen välittömästi. Se myös helpottaa jännitystä ja auttaa stressaavissa tilanteissa, antaen sinulle positiivisempaa näkökulmaa ja toivoa. Hymyile ja naura usein. Vaikka joissain tilanteissa hymyilisit tai nauraisit ensin puoliväkisin, se vaikuttaa mielentilaasi myönteisesti. Kun opettelet suhtautumaan oikein menestykseen ja epäonnistumisiin, pysyt henkisesti terveenä.
AVA
Lähde: Lovingyou.com
Kuvat: Shutterstock