Huolestuttava ilmiö: Moni nuori pelkää kaverinsa kyydissä, mutta ei uskalla sanoa mitään

2:02img
Nuorten kokoontumisajot ovat poliisin mukaan yleistyvä ilmiö. Etenkin mopomiitteihin voi törmätä ympäri Suomea keväästä syksyyn joka viikonloppu. Tapahtumilla hyvin harvoin on varsinaista järjestäjää, ja poliisi on huolissaan niihin usein liittyvistä ylilyönneistä.
Julkaistu 27.02.2023 17:54

Ville Järveläinen

Kaveriporukassa tyhmäkin ajatus saattaa tuntua hyvältä tai hauskalta, ja silloin liikenteessä usein sattuu ja tapahtuu. Liikenneturvallisuutta vaarantavasta toiminnasta pitäisi uskaltaa sanoa ennen kuin tapahtuu jotakin peruuttamatonta.

Liikenneturvan kyselyn mukaan valtaosa suomalaisista – peräti 63 prosenttia – on joskus ollut liian kovaa ajaneen kuljettajan kyydissä ja halunnut tämän hidastavan. Nuorista 11 prosenttia ja kaikista vastaajista viisi prosenttia kertoo joutuneensa tällaiseen tilanteeseen jopa usein.

Hanna Rutila Liikenneturvasta on huolissaan kyselyn tuloksista.

– Tuloksista voi päätellä, että osa nuorista on toistuvasti tilanteessa, jossa kuljettaja ajaa nopeammin kuin mikä tuntuu turvalliselta.

Lue myös: Näin pitkän ajokiellon autolla luistattelusta voi saada – poliisi: Vanhaan ilmiöön liittyy uusi ja huolestuttava piirre

Rutila ei usko, että rajoja ja nopeusrajoituksia koetellaan perheen aikuisten kanssa ainakaan niin usein kuin kavereiden kyydissä.

– Fiksukin nuori saattaa ryhmäpaineen alla toimia vastoin omia periaatteitaan, Rutila pohtii.

– Tämä ei tietenkään tarkoita, että kaikissa kaveriporukoissa toimittaisiin turvattomasti. Suurin osa nuorista haluaa ja liikkuukin liikenteessä pääsääntöisesti turvallisesti ja liikennesääntöjä noudattaen, hän jatkaa.

Artikkeli jatkuu videon alla.

2:24img

Miten poliisi voisi vähentää nuorten liikennekuolemia?

Uskalla sanoa ääneen

Rutila toivoo, että nuoretkin uskaltaisivat sanoa, mikäli eivät tunne oloaan autossa turvalliseksi. Hän kuitenkin ymmärtää, että nopeuden tai ajokunnon ottaminen puheeksi kaverin kanssa voi olla vaikeaa. Tsemppaamista on aikuisillakin.

– Päihtyneen tai muuten ajokunnottoman kuljettajan kyytiin ei nousta. Kannattaa ennakoida ja sopia turvallinen kyyti jo etukäteen esimerkiksi ennen bileisiin lähtöä. Vanhemman tulee tehdä nuorelle selväksi, että kinkkisen tilanteen tullen perheen aikuisille voi aina soittaa ja pyytää heiltä apua, Rutila ohjeistaa.

Liikenneturvan kyselyn mukaan kaksi kolmasosaa suomalaisista on halunnut pyytää kuljettajaa pitämään suurempaa turvaväliä edellä ajavaan.

– Jokaisella on oikeus sanoa ääneen, jos kaverin kyydissä pelottaa. Tukea sanomiseen kannattaa hakea muilta kavereilta. Jos sinulla on epämukava tai turvaton olo, todennäköisesti joku toinenkin autossa kokee samoin, Rutila muistuttaa.

Lue myös: Tien päällä liikkuu iso joukko nuoria, joista poliisi on hyvin huolissaan

Lähde: Liikenneturva

Tuoreimmat aiheesta

Liikenne