Poikkeusluvalla ajokortin saanut 17-vuotias kaahasi yli 200 km/h − jäänyt aiemminkin kiinni "huikeista ylinopeuksista"

2:24img
Poliisihallituksen poliisiylitarkastaja Hannu Kautto kertoo MTV Uutiset Livessä, millä keinoin poliisi yrittää vähentää nuorten liikennekuolemia. Kuvan henkilöt eivät liity juttuun.
Julkaistu 16.05.2023 17:24

Ville Järveläinen

Länsi-Uudenmaan poliisi määräsi viikonloppuna poikkeuksellisen monta ajokieltoa. Poliisin haaviin jäi viikonloppuna kolme poikkeuksellisen nuorta kuljettajaa, joita se epäilee nyt törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta.

Länsi-Uudenmaan poliisilaitoksen liikennevalvontaryhmässä arveltiin perjantaina, että kesäinen keli ja viikonloppu tulevat todennäköisesti olemaan työllistävä yhdistelmä. Poliisi kertoo tiedotteessaan veikkauksen osuneen valitettavasti oikeaan.

Pelkästään poliisin liikennevalvontaryhmä kirjasi läntisellä Uudellamaalla viikonloppuna peräti 19 tapausta, joissa kuljettajaa epäillään törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta. Vakavia piittaamattomuuksia raportoitiin 25 kappaletta ja sakkoja 34 kappaletta. Kortti lähti viikonlopun aikana 38 kuljettajalta.

Viikonlopun saldon poikkeuksellisuutta alleviivaa se, että törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta epäillään kolmea 17-vuotiasta kuljettajaa. Yhteistä tapauksille oli sekin, että kaikki olivat saaneet ajokorttinsa poikkeusluvalla.

Lue myös: Ajokortteja myönnetään yhä enemmän ikäpoikkeusluvalla – näillä perusteilla alaikäinen voi päästä rattiin ennen ikätovereitaan

Yksi nuorista kaahasi henkilöautolla Turunväylällä kohti Turkua yli 200 kilometrin tuntinopeudella. Kuljettaja oli poliisille tuttu entuudestaan.

− Sama kuljettaja on 16-vuotiaana jäänyt kiinni huikeista ylinopeuksista, komisario Hannu Kontola harmittelee tiedotteessa.

− Kun laskee yhteen vaaralliset nopeudet, lyhyen ajokokemuksen ja kyydissä olevat muut nuoret, tulee summaksi kaikille liikenteessä oleville vaarallinen yhdistelmä, Kontola jatkaa.

Artikkeli jatkuu videon alla.

1:46img

Mitä poliisin mielessä liikkuu, jos liikenneonnettomuudessa on nuoria uhreja? Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen alueella moottoripyöräpoliiseina työskentelevät vanhemmat konstaapelit Jari Paasu ja Iiro Mäkitalo kertovat.

Moni pelkää kaverin kyydissä, mutta ei uskalla sanoa mitään

Liikenneturva kertoi aiemmin tänä vuonna kyselynsä huolestuttavista tuloksista.

Kyselyyn tulleiden vastausten mukaan valtaosa suomalaisista – peräti 63 prosenttia – on joskus ollut liian kovaa ajaneen kuljettajan kyydissä ja halunnut tämän hidastavan. Nuorista 11 prosenttia ja kaikista vastaajista viisi prosenttia kertoo joutuneensa tällaiseen tilanteeseen jopa usein.

– Tuloksista voi päätellä, että osa nuorista on toistuvasti tilanteessa, jossa kuljettaja ajaa nopeammin kuin mikä tuntuu turvalliselta,  Hanna Rutila Liikenneturvasta kertoi helmikuisessa tiedotteessa.

Rutila ei usko, että rajoja ja nopeusrajoituksia koetellaan perheen aikuisten kanssa ainakaan niin usein kuin kavereiden kyydissä.

– Fiksukin nuori saattaa ryhmäpaineen alla toimia vastoin omia periaatteitaan, Rutila pohti.

Hän muistutti, että jokaisella on oikeus sanoa ääneen, jos kaverin kyydissä pelottaa.

– Tukea sanomiseen kannattaa hakea muilta kavereilta. Jos sinulla on epämukava tai turvaton olo, todennäköisesti joku toinenkin autossa kokee samoin, Rutila muistutti.

2:02img

Mikä nuorten kokoontumisajoissa on niin vaarallista? Ylikomisario Timo Leppälä Itä-Uudenmaan poliisista kertoo MTV Uutiset Livelle, millaisia tapahtumia kokoontumisajot ovat.

Lue myös: Autoliitto ärähti lakiehdotuksesta: "Asettaa ajokorttia suorittavat täysin eriarvoiseen asemaan"

Lähteet: Länsi-Uudenmaan poliisi, Liikenneturva

Tuoreimmat aiheesta

Liikenne