Huoltovarmuuskeskuksen maskikaupoista rikostutkinta – yksi henkilö epäiltynä luottamusaseman väärinkäytöstä

2:22imgKatso yllä oleva video: Yksi henkilö pidätettiin Huoltovarmuuskeskuksen suojakauppatutkinnassa.
Julkaistu 12.05.2020 12:05(Päivitetty 12.05.2020 14:08)

MTV UUTISET – STT

Keskusrikospoliisi (KRP) tutkii, onko Huoltovarmuuskeskuksessa (HVK) syyllistytty rikokseen maskikaupoissa. Yhtä ihmistä epäillään luottamusaseman väärinkäytöstä, KRP kertoo.

Poliisi selvittää, onko keskukselle aiheutettu vahinkoa hankintaa tehdessä.

–  Selvitämme, onko kyseistä hankintaa tehtäessä toimittu lain ja Huoltovarmuuskeskuksen ohjeistuksen vastaisesti ja siten aiheutettu vahinkoa keskukselle. Epäiltynä on tässä vaiheessa yksi henkilö, sanoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Mikko Laaksonen keskusrikospoliisista tiedotteessa.

Epäonnistuneissa kaupoissa HVK tilasi hengityssuojaimia koronavirukselta suojautumista varten. Poliisin tarkastelussa on HVK:n ja tavarantoimittajien tekemien sopimusten sisältö ja se, vastasiko toimitus näiden sopimusten sisältöä.

Laaksonen ei tiistaina kommentoinut, missä asemassa epäilty HVK:ssa on tai on ollut.

–  En lähde kommentoimaan tarkemmin epäillyn roolia, tutkinta on sen verran uusi, hän sanoi STT:lle.

Hän ei myöskään avannut enempää tapahtumien kulkua.

–  Selvitämme, miten hankinta on siellä (HVK:ssa) toteutettu.

Mahdollisen aiheutetun vahingon suuruus tarkentuu Laaksosen mukaan tutkinnan edetessä. Tutkinta jatkuu hänen mukaansa "ehkä joitain kuukausia".

Esitutkinta jatkuu nyt muun muassa aineiston läpikäynnillä ja kuulusteluilla. Laaksonen ei tarkentanut, onko epäiltyä jo kuulusteltu.

Laaksosen mukaan tällä hetkellä epäilty petoskokonaisuus koskee yhtä kauppatapahtumaa.

Tutkinnan aikana on takavarikoitu varoja yhteensä reilun kolmen miljoonan euron arvosta sekä kaksi arvoautoa.

Kaksi pidätettynä ollutta miestä jo vapautettu

Huoltovarmuuskeskus kertoi huhtikuun puolivälissä tehneensä tutkintapyynnön yrittäjä Onni Sarmasteen kanssa tehdystä kaupasta. HVK:n mukaan Sarmasteen toimitus poikkesi tilatusta niin suojavarusteiden laadun kuin määränkin osalta. HVK on vaatinut osittaista kaupan purkua ja rahojen osittaista palauttamista.

HVK tilasi ulosottoveloissa olleelta Sarmasteelta suojamaskeja yhteensä noin viidellä miljoonalla eurolla.

Poliisi tutkii tavarantoimituksen osalta epäiltyä törkeää petosta, josta epäiltynä on yksi ihminen. Lisäksi toista epäillään törkeästä rahanpesusta. Rikoksista epäillyt kaksi ihmistä olivat aiemmin pidätettyinä, mutta heidät on päästetty vapaaksi. Molemmat ovat poliisin mukaan 30–40-vuotiaita miehiä ja kiistäneet syyllistyneensä rikokseen.

Sarmaste on itse julkisuudessa kertonut olleensa jutussa pidätettynä. Poliisi ei ole kuitenkaan kertonut epäiltyjen henkilöllisyyksiä.

HVK:n johtoryhmästä kahdelle potkut

Viime viikolla kerrottiin, että kaksi Huoltovarmuuskeskuksen johtoryhmän jäsentä sai potkut kohuttujen suojamaskikauppojen takia. HVK:n hallituksen puheenjohtaja Ilona Lundström kertoi STT:lle, että epäonnistuneiden kauppojen vuoksi työvelvoitteesta vapautettujen johtoryhmän jäsenten työsuhteet ovat päättyneet.

– Peruste on käytännössä se, että ei ole noudatettu niitä ohjeita ja määräyksiä näissä hankinnoissa, mitä kuuluu noudattaa. Nämä virheet ovat sattuneet sen seurauksena. Tästä syystä myös toimenpiteisiin on ryhdytty, ja tätä tarkemmin tätä ei tulla millään tavalla avaamaan, Lundström sanoi.

Keskuksen johtoryhmään kuuluneet Asko Harjula ja Jyrki Hakola vapautettiin työvelvoitteesta 11.–12. huhtikuuta järjestetyssä kokouksessa, kun maskikauppojen kulkua käsiteltiin.

Huoltovarmuuskeskus tilasi kohutuissa kaupoissa suojamaskeja myös kauneusyrittäjä Tiina Jylhältä, jolla on talousrikoshistoriaa. Tämä tilaus jäi jumiin, koska virolainen pankki jäädytti HVK:n Jylhälle lähettämät rahat, puolet kauppasummasta. Pieni kauneusalan yritys oli saanut yhtäkkiä tililleen 2,5 miljoonaa euroa maskikaupoista.

Toukokuussa Jylhän juristi Kari Uoti kertoi Helsingin Sanomille, että virolaispankki on lakannut epäilemästä Jylhää rahanpesusta. Huoltovarmuuskeskus on kertonut purkaneensa Jylhän yhtiön kanssa tehdyn maskisopimuksen ja perustellut tätä rahanpesuepäilyillä, mitä Uoti kritisoi HS:lle.

Tuoreimmat aiheesta

KRP