Keskusrikospoliisi on saanut valmiiksi tutkinnan Huoltovarmuuskeskuksen työntekijöiden roolista epäonnistuneissa maskikaupoissa. Kolmea epäillään luottamusaseman väärinkäytöstä.
Esitutkinta aloitettiin viime toukokuussa. Se koski Huoltovarmuuskeskuksen sisäistä toimintaa suojainhankinnoissa.
Kauppoja koskevan kohun seurauksena Huoltovarmuuskeskuksen toimitusjohtaja Tomi Lounema ja kaksi johtoryhmän jäsentä, Asko Harjula ja Jyrki Hakola, erosivat tehtävistään.
Valmistunut esitutkinta liittyy kauppoihin, joissa HVK tilasi hengityssuojaimia tavarantoimittajilta koronavirukselta suojautumista varten. Esitutkinnassa epäillään kolmea henkilöä luottamusaseman väärinkäytöstä. Juttu siirtyy nyt syyteharkintaan.
– Esitutkinnassa on selvitetty, onko pandemiatilanteen vuoksi tehdyissä suojavälinehankinnoissa toimittu vastoin hankintoja määritteleviä ohjeita ja siten aiheutettu vahinkoa Huoltovarmuuskeskukselle, sanoo tutkinnanjohtaja, rikosylikomisario Mikko Laaksonen Keskusrikospoliisista.
Esitutkinnassa on kuultu todistajina useita HVK:n työntekijöitä, sosiaali- ja terveysministeriön sekä työ- ja elinkeinoministeriön henkilökuntaa.
Maskeja tilattiin noin 10 miljoonalla
HVK:n epäonniset maskikaupat tulivat viime keväänä julkisuuteen, kun Suomen Kuvalehti uutisoi sekavasta tilanteesta. Kävi ilmi, että maskeja oli tilattu noin 10 miljoonalla eurolla ulosottoveloissa olleelta Onni Sarmasteelta ja talousrikoksista tuomitulta kauneusalan yrittäjältä Tiina Jylhältä.
HVK:n mukaan Sarmasteen toimitus poikkesi tilatusta niin suojavarusteiden laadun kuin määrän osalta. Sarmasteen toimittamat maskit eivät HVK:n mukaan soveltuneet sairaalakäyttöön, ja se teki kaupasta tutkintapyynnön.
Sarmaste taas on sanonut, ettei tilauksessa edes pyydetty sairaalatason maskeja. Jylhän tilaus jäi jumiin, koska virolainen pankki jäädytti Jylhälle siirretyt rahat.
Keskusrikospoliisi (KRP) aloitti HVK:n maskikaupoista esitutkinnan viime vuoden huhtikuussa. Asiassa on tutkittu törkeää petosta ja törkeää rahanpesua. Tutkinta on vielä kesken.
– Petosta koskeva esitutkinta pyritään saamaan valmiiksi ennen kesälomia. Tarvittavat esitutkinnalliset toimenpiteet on käytännössä saatu tehtyä, Laaksonen kertoo.
Poliisi ei ole vahvistanut epäiltyjen nimiä, mutta Sarmaste on kertonut olleensa pidätettynä ja kiistävänsä kaikki rikosepäilyt. Jylhää oikeusasioissa edustava Kari Uoti on sanonut aiemmin, ettei Jylhä ole rikoksesta epäiltynä asiassa.
Toukokuussa KRP tiedotti tutkivansa, onko myös HVK:ssa syyllistytty asiassa rikokseen. Yle kertoi, että yksi epäillyistä on irtisanottu johtoryhmän jäsen Jyrki Hakola. Hän kiisti STT:lle syyllistyneensä rikokseen.
Lue myös: Onni Sarmaste pidätettiin maskikauppasotkuun liittyen – keskusrikospoliisi takavarikoi liikemieheltä kaksi arvoautoa
Huoltovarmuuskeskuksen maskikauppojen tutkinnassa toinen pidätys Onni Sarmasteen lisäksi
Kohutuista maskikaupoista tunnettu liikemies Onni Sarmaste eroaa vaimostaan – hakemus jätettiin vain kaksi päivää ennen miehen pidätystä
HVK:n toimitusjohtaja erosi, kahdelle potkut
Maskisotkusta teetetyn selvityksen mukaan Huoltovarmuuskeskus tiesi Sarmasteen yhtiön veroveloista, mutta maksoi silti yhtiölle miljoonia euroja.
Selvityksen perusteella HVK oli maaliskuun lopulla viime vuonna yrittänyt tehdä noin viiden miljoonan euron maksun Sarmasteen yhtiölle LDN Legal Partnersille. Maksu jäädytettiin belgialaisessa rahansiirtopalvelussa, minkä jälkeen Sarmaste pyysi, että HVK maksaisi kauppasumman hänen toisen yhtiönsä Finance Group Helsingin suomalaiselle tilille.
HVK:ssa huomattiin, että Finance Group Helsingillä oli verovelkaa vähintään 10 000 euroa. HVK:n silloinen perustuotanto-osaston johtaja Jyrki Hakola pohti, pitäisikö kauppa Sarmasteen yhtiön kanssa perua kokonaan.
Hän kuitenkin päätyi siihen, että rahansiirto tehdään verovelasta huolimatta ja tilanteessa, jossa aiempi rahansiirto belgialaiselle tilille ei ollut vielä palautunut HVK:lle. Toinen HVK:n johtoryhmän jäsen Asko Harjula hyväksyi menettelyn, selvityksessä kerrotaan. Selvityksen laati konsulttiyhtiö Deloitte.
Vakiintuneet terveysteknologiafirmat ovat aiemmin kertoneet, että ne tarjosivat yhteistyötään HVK:lle, mutta se ei kelvannut. Sen sijaan valittiin muun muassa Sarmasteen ja Jylhän kaltaisia toimijoita.
Hakola perusteli STT:lle viime toukokuussa, että markkinoilla ei oltu ajoissa ja maskeja oli vaikea saada. Sen takia pyrittiin käyttämään kaikkia kanavia. Huoltovarmuuskeskuksessa vallitsi hänen mukaansa kaaos eivätkä kyvyt riittäneet.
Maskikauppojen aikaan toimitusjohtajana ollut Tomi Lounema erosi vuosi sitten huhtikuussa pian tapauksen tultua julkisuuteen. Keskuksen johtoryhmään kuuluneet Hakola ja Harjula saivat potkut suojainkauppojen vuoksi.
Lue myös: MTV:n tiedot maskijupakan kiristystutkinnasta: Epäillyllä kiristäjällä kova talousrikostausta – vaati useita kertoja Onni Sarmasteelta maskikaupan miljoonia
Esitutkinnan aikana on takavarikoitu varoja yhteensä reilun kolmen miljoonan euron arvosta sekä kaksi arvoautoa. Syytteiden nostamisen määräaikaa on Helsingin käräjäoikeuden päätöksellä jatkettu elokuulle 2021.