Huoltovarmuuskeskus ei ole osoittanut merkkejä kiinnostuksestaan hankkia sairaalatarvikkeita Optinovan kautta, vaikka yrityksellä olisi tarjota siihen asiantuntemusta ja valmiutta. Yritys on ihmetellyt Huoltovarmuuskeskuksen päätöstä.
Yle kertoi torstaina 9. huhtikuuta Huoltovarmuuskeskuksen kieltäytyneen Optinova-nimisen terveystarvikealan yrityksen tarjouksesta auttaa koronavirusepidemian torjuntaan tarkoitettujen tuotteiden hankkimisessa.
Mikään ei ole muuttunut sen jälkeen Optinovan ja Huoltovarmuuskeskuksen yhteistyössä tai pikemminkin sen puutteessa, kertoo Optinovan toimitusjohtaja Anders Wiklund.
– Mikään ei ole muuttunut, en ole kuullut heistä mitään. Meille on vakuutettu, että olemme heidän tutkassaan. Mutta he eivät ole osoittaneet suurtakaan kiinnostusta käyttää suhteitamme ja verkostojamme. Toivon, että meille soitetaan ja voimme auttaa niin paljon kuin mahdollista, Wiklund sanoo.
Lääketieteellisiä laitteita ja tarvikkeita teollisuudelle ja sairaaloille toimittava ahvenanmaalainen Optinova on perustettu 1971. Kiinan markkinoilla yritys on toiminut vuodesta 1998.
Wiklund ei tiedä, miksi Optinovan tarjoama apu sairaalatarvikkeiden hankkimiseksi Kiinasta ei ole ainakaan toistaiseksi kelvannut Huoltovarmuuskeskukselle.
– En halua spekuloida. Olemme tarjonneet apua ja sanoneet, että meillä on suhteita Kiinaan ja pääsy maan erittäin volatiileille markkinoille, Wiklund kertoo.
– Olemme yllättyneitä, että kiinnostusta avun vastaanottamiseen tai edes yhteydenottoja ei ole ollut. Olemme yllättyneitä, mutta emme turhautuneita emmekä vihaisia. Olemme valmiita auttamaan, jos apua tarvitaan.
Wiklund painottaa 50-vuotiaan Optinovan auttamishalua ja vahvoja suhteita Kiinan markkinoille.
– Vaikea sanoa, miksi heitä (Huoltovarmuuskeskusta) kiinnosti niin vähän hyödyntää tämä mahdollisuus. Toimimme tässä pro bono -periaatteella. Emme ansaitse lainkaan rahaa, haluamme vain auttaa suomalaisia ja sairaalatyöntekijöitä saamaan tarvitsemansa varusteet, Wiklund kertoo.
Pitkä kokemus Kiinan markkinoista
Wiklundin mukaan Kiinan markkinoilla toimiminen on erityisesti nyt koronaepidemian aikana vaikeata ja vaatii kokemusta.
– Meillä on pääsy kaikenlaisiin tarvikkeisiin, paitsi hengityslaitteisiin. Niitä on äärimmäisen vaikea ja hankala saada. Kiinan hallitus on asettanut kovat rajoitukset niiden viennille. Muita tarvikkeita olemme pystyneet saamaan, mutta tilanne vaihtelee päivittäin. Kun tulee tilaisuus, on toimittava nopeasti, Wiklund kertoo.
Nopeus on Wiklundin mukaan tärkeätä, koska Kiinassa sairaalatarvikkeet viedään käsistä.
– Kaikki yrittävät saada tavaraa Kiinasta. Kovinta kilpailua käyvät Yhdysvallat ja Etelä-Eurooppa, ja me kilpailemme tarvikkeista niiden kanssa. Kilpailun lisäksi saatavuuteen vaikuttavat hinnat, logistiikka, kuljetukset ja Kiinan hallituksen lähes päivittäin antamat uudet tullimääräykset siitä, mitä saa viedä ja mitä ei, Wiklund sanoo.
– Voimme järjestää nämä asiat, mutta se on hyvin vaikeata. Olemme tehneet bisnestä kiinalaisten yritysten kanssa 20 vuotta, meillä on sinne jatkuvat päivittäiset kontaktit.
Wiklundin mukaan kysynnän ohella myös tarjontatilanne Kiinassa elää koko ajan.
– Tilanne vaihtelee päivästä päivään, joten en ole varma millaista laitteistoa ja tarvikkeita on vielä saatavilla. Saatavuus ja hinnat vaihtelevat joka päivä koronatilanteen vuoksi, joten joudumme päivittäin tarkistamaan mikä tilanne on. Markkina on hyvin volatiili (tulenarka) ja siksi tarjosimme apuamme. Meillä on kaikki suhteet sinne ja olemme valmiita auttamaan niin paljon kuin pystymme, jos vain jotain on jäljellä.
Kiinalaiset tuotteet tarkastettava paikan päällä
Optinovalla on 20 vuoden kokemus Kiinan sairaanhoitotarvikkeiden markkinoista. Toimitusjohtaja Wiklund kertoo miten hän toimisi, jos Huoltovarmuuskeskus nyt pyytäisi häntä järjestämään Suomeen vaikkapa erän tietynlaisia kasvomaskeja.
– Tarkistaisimme heti tilanteen tarvittavien varusteiden osalta, ja niistä tarvitsisimme ensin kuvauksen. Monitoroisimme tilanteen, ja varmaan päivän sisällä pystyisimme näkemään, mitä on saatavana, Wiklund kertoo.
Wiklundin mukaan tavaroita ei pidä lähettää Suomeen tarkastamatta niiden laatua ensin paikan päällä Kiinassa.
– Kiinassa on hyvin tärkeätä, että kun markkinoille tulee tarjous tuotteista, ne pitää maksaa ja laatu tarkistaa jo silloin, kun tuotteet vielä ovat Kiinassa. Jos laadussa on ongelmia, tuotteet voi tietysti palauttaa, koska ne ovat edelleen Kiinassa.
- Luultavasti lähettäisimme nopeasti koe-eriä Suomeen tarkistusta varten ennen suuremman erän lähettämistä. Haluamme varmistaa, että tuotteiden laatu vastaa suomalaisia vaatimuksia. Vaikka niissä olisi hyväksymismerkinnät, emme haluaisi ottaa riskiä ongelmien ilmenemisestä ennen kuin suuria määriä lähetetään eteenpäin.
Wiklund kertoo, että koronatilanne on saanut puhelimet soimaan Optinovan konttorissa.
– Hukumme yhteydenottoihin pohjoismaisista sairaaloista, mutta myös Yhdysvalloista, Etelä-Amerikasta ja Etelä-Euroopasta kysellään tavaraa. Kaikenlaiselle tavaralle on erittäin kova tarve.