Huoltovarmuuskeskus oli saanut listan alan vakiintuneista toimijoista ennen epäonnistunutta hengityssuojaintoimitusta

Katso:imgMTV Uutiset aiemmin: Huoltovarmuuskeskus selitteli suorassa lähetyksessä pieleen mennyttä kasvosuojaintilaustaan.
Julkaistu 14.04.2020 19:18

MTV UUTISET – STT

Huoltovarmuuskeskus (HVK) olisi voinut tilata vakiintuneilta terveysteknologiafirmoilta järkevään hintaan kunnollisia hengityssuojaimia, sanoo terveysteknologiafirma Elers Medicalin toimitusjohtaja Niklas Elers STT:lle.

Viime viikolla Suomen Kuvalehti kertoi HVK:n asioineen liikemies Onni Sarmasteen ja kauneusalan yrittäjä Tiina Jylhän kanssa. Perille tulleet suojaimet eivät täyttäneet sairaalakäytön vaatimuksia.

Elersin mukaan Sarmasteen julkisuuteen tuomista sopimustiedoista ei voi vielä suoraan päätellä, mitä laatua HVK on tilannut tai tiesikö HVK edes, mitä oli tilaamassa.

– Näillä tiedoilla on mahdotonta sanoa, mitä nämä tuotteet ovat. Ensinnäkään en lähtisi tilaamaan suojaluokan 1 (FFP1) tuotteita sairaalakäyttöön lainkaan. Toisaalta pelkkä luku FFP2 ei myöskään kerro sairaalakäyttöön sopivuudesta, Elers sanoo.

Hänen mukaansa FFP2-maskejakin on monenlaisia, eivätkä kaikki niistä välttämättä täytä sairaalakäytön kriteerejä.

– Minulla on autotallissani laadukkaita rautakaupasta hankittuja FFP2-maskeja, jotka on tarkoitettu puupölyn suodattamiseen. Katsoisin tilausta tehdessä itse, että tuotteet ainakin täyttävät eurooppalaisen EN 14683 -standardin. Sen lisäksi oleellista on esimerkiksi suojan malli, Elers sanoo.

Infektioiden hallintaan keskittyvä Elers Medical toimii kansainvälisesti ja valmistaa esimerkiksi antimikrobisia potilasverhoja.

Niklas Elers tuntee Sarmasteen henkilökohtaisesti, sillä hän on ollut muutama vuosi takaperin neuvonantajana ja hallituksen jäsenenä Sarmasteen diagnostiikkayrityksessä.

"Olisimme toivoneet, että HVK olisi konsultoinut yrityksiä"

Terveysteknologia-alan edunvalvontajärjestö Sailab-Medtech Finlandin toimitusjohtaja Laura Simik toivoo, että Huoltovarmuuskeskus olisi käyttänyt hyödykseen enemmän alan vakiintuneita toimijoita, joilla on verkostoja ja osaamista.

– Olemme toimittaneet HVK:lle esimerkiksi meidän toimistolta listat jäsenyrityksistämme. Viranomainen olisi voinut vaikkapa kysyä yrityksiltä, että mitä vaatimuksia hengityksensuojaimilla on. Tai miten laatu Kiinassa varmistetaan tai minkälainen todistus olisi syytä olla ja mistä näitä kannattaisi ostaa ja miten yritykset voisivat olla avuksi, Simik sanoo.

Hänen mukaansa nyt näyttää, että on ikään kuin sorruttu liian nopeaan toimintaan hädän hetkellä. Hän sanoo, että toimialajärjestö tarjoaa apuaan viranomaisille myös jatkossa koronaviruskriisin ratkomiseksi.Terveydenhuoltoteknologian tukkuri Abenan toimitusjohtaja Katja Kääriä kertoo yrittäneensä olla avuksi, mutta apu ei kelvannut HVK:lle.

– Olen ollut 21. maaliskuuta HVK:hon yhteydessä ja tarjonnut listaa, mitä voimme hankkia Kiinasta. He sanoivat, että heillä on omia kontakteja.Kaikille Suomen sairaanhoitopiireille tarvikkeita toimittava tukkuri ei ole saanut tilausta Huoltovarmuuskeskukselta myöhemminkään.

– Jos nämä hinnat mitä on julkisuudessa vilauteltu, pitävät paikkansa, voin sanoa että eivät olisi meille ainakaan enempää maksaneet. Ja jos yritysten ammattitaito hankintaan ei kelpaa, niin olisivathan he voineet konsultoida vaikkapa sairaanhoitopiirien hankintaosaajia, Kääriä sanoo.

MTV Uutiset aiemmin: Huoltovarmuuskeskuksen toimitusjohtaja Tomi Lounema eroaa maskifiaskon takia

Tuoreimmat aiheesta

Koronavirus