Moni nuori metsästää yhä kesätöitä, ja houkutus voi kasvaa tarttua mihin tahansa tarjoukseen. Ainakin näihin asioihin kannattaa kiinnittää huomiota välttääkseen kesätyöntekijöiden pahimmat sudenkuopat.
Kesätyöntekijöitä neuvovassa Kesäduunari-infossa työskentelevä Liisa Lehtonen neuvoo kesätyöntekijöitä tekemään kirjallisen työsopimuksen ennen töiden aloittamista.
– Suosittelen tekemään työsopimuksen kirjallisena ja lukemaan sen läpi ennen allekirjoittamista. Sieltä voi tarkistaa, mitä on sovittu, Lehtonen sanoo.
Lehtosen mukaan neuvontapuhelimeen on tullut jonkin verran yhteydenottoja suullisesti tehdyistä sopimuksista.
– Ne voivat olla aika hankalia, kun ei välttämättä muisteta, mitä on sovittu. Lisäksi suullisen sopimuksen sisältöä on vaikea jälkikäteen näyttää, hän sanoo.
– Kirjallinen sopimus on parempi molemmille osapuolille.
Palkan perusteet tehtävä selviksi
Lehtosen mukaan työsopimuksessa olisi hyvä olla selvästi kirjattuna se, miten työntekijän palkka määräytyy. Kesäduunari-infoon tulee hänen mukaan kyselyitä minimipalkasta.
– Moni etsii laista minimipalkkaa, mutta euromääräiset alarajat tulevat työehtosopimuksista, Lehtonen neuvoo.
Kesätyöntekijöitä on mietityttänyt myös palkan suuruus. Alemman palkan voi selittää esimerkiksi harjoittelija-asema, mutta palkkauksen perusteet eivät käy välttämättä työsopimuksesta ilmi.
– Palkka saattaa olla ihan työehtosopimuksen mukainen, mutta sitä ei ole avattu mitenkään eikä ehkä selvitetty työntekijälle. Sen takia saattaa palkkaus mietityttää, Lehtonen sanoo.
Vuoroa ei voi yksipuolisesti perua
Lehtosen mukaan on myös hyvä muistaa, että työnantaja ei voi yksipuolisesti perua vuoroja sen jälkeen, kun työvuorolista on annettu työntekijöille tiedoksi.
– Sen jälkeen vuoroja ei voi muuttaa tai perua muuten, kuin painavasta, töiden järjestelyyn liittyvästä syystä.
Huonoa säätä saatetaan käyttää syynä työvuorojen perumiseen.
Eniten yhteydenottoja neuvontapuhelimeen tulee juuri palvelualalta, jonne palkataan paljon kesätyöntekijöitä kahviloihin, kioskeihin ja kauppoihin.
Työnantajatkin kysyvät neuvoa
Kesäduunari-infoon on tullut Lehtosen mukaan 20–30 yhteydenottoa viikossa.
Neuvontapuhelimesta ei pystytä Lehtosen mukaan seuraamaan, miten asiat työpaikoilla etenevät nuoren yhteydenoton jälkeen.
– Suuri osa puheluista koskee asioita, jotka voidaan yleensä ratkaista työnantajan ja työntekijän kesken keskustelemalla, Lehtonen sanoo.
Lehtosen mukaan yhteydenottoja tulee myös sellaisilta työnantajilta, jotka ovat esimerkiksi palkkaamassa alaikäisen työntekijän.
– He ovat kysyneet, mitä erityistä pitäisi huomioida. Se on ollut ihan positiivista.
Kesäduunari-info on palkansaajien keskusjärjestöjen STTK:n, SAK:n ja Akavan ylläpitämä neuvontapuhelin, joka on auki toukokuulta elokuun loppuun.
Oletko kohdannut vaikeuksia kesätyöpaikalla? Ota WhatsAppissa yhteyttä MTV Uutisten numeroon 040 578 5504.