Tiettyjä asioita on hyvä muistaa työelämässä, etenkin, jos omat oikeudet ja työelämän lakikiemurat eivät ole vielä tuttuja.
Monelle kesätyö on ensimmäinen kosketus työelämään.
Koska uuden äärellä on luonnollista kokea jännitystä ja innostusta, on nuoren ja etenkin kokemattoman työntekijän hyvä pitää mielessä muutamia seikkoja, jotka auttavat pitämään huolta siitä, että tulee kohdelluksi oikein ja lakien mukaan.
Lue myös: Etäily hiertää työpaikoilla, mutta voiko ihmisiä pakottaa toimistolle?
1. Pyydä työsopimus kirjallisena, älä allekirjoita suin päin
SAK:n kesäduunarineuvoja Vee Tirinen vinkkaa, että aivan ensimmäinen asia, joka kesätyöläisen kannattaa muistaa, liittyy työsopimukseen.
– Se kannattaa aina pyytää kirjallisena. Ja kun saat kirjallisen työsopimuksen eteesi, muista, ettei sitä ole pakko allekirjoittaa sillä samalla sekunnilla.
– Kannattaa tarkistaa esimerkiksi vanhemmalta tai kaverilta, onko sopimuksessa kaikki kunnossa ennen kuin sen allekirjoittaa. Tai sitten voi olla yhteydessä Kesäduunari-infoon.
Lue myös: Masennus ajoi Sallan velka- ja huumekierteeseen jo 17-vuotiaana: "Ensimmäiset perintälaskut olivat sairaalamaksuja"
Tirinen muistuttaa myös, että jos nuori työntekijä ei ole varma häntä koskevista oikeuksista tai velvollisuuksista, voi niistä aina kysyä työnantajaltaan.
– Viesti on hyvä tapa, sillä silloin kysymisestä jää myös kirjallinen jälki.
Katso yllä olevalta videolta, millaista apua, mistä ja milloin Kesäduunari-info tarjoaa nuorille.
Lue myös: "Pumppaan rinnat tyhjiksi wc-tiloissa" – äidit palaavat työelämään yhä nopeammin, mutta miten imetysmyönteisyys toteutuu työpaikoilla?
2. Perehdytys
Uudella työntekijällä on oikeus saada kunnon perehdytys työhönsä, jossa käydään läpi työntekoon vaadittavat välineet, mahdolliset suojavarusteet, ohjeet koneiden käsittelyyn ja muut turvallisuusohjeet.
– Työpaikalla olisi hyvä olla yksi nimetty henkilö, joka ohjaa ja opastaa kesätyöntekijää, Tirinen huomauttaa.
– Mitä nuorempi työntekijä on, sitä tärkeämpää on, että ohjausta ja opastusta on tarpeeksi.
Lue myös: Pilaako työ unesi? Pohjoismainen tutkimus saattoi löytää ilmiölle syyn
3. Huomioi nämä vaarallisessa työssä
Laissa on määritelty, että jos kyseessä on nuori työntekijä ja työ on erittäin vaarallista, ei nuorta työntekijää tule ollenkaan laittaa suorittamaan kyseistä työtä, Tirinen muistuttaa.
Jos vaarallista työtä kuitenkin joutuu suorittamaan, ei nuorta työntekijää tulisi koskaan jättää tekemään sitä yksin, neuvoo puolestaan LähiTapiolan korvauspäällikkö Janne Ruotsalainen.
Lue myös: Onko burnout nuorten aikuisten vitsaus? Tästä syystä moni uupuu jo ennen työelämää
4. Tapaturmavakuutus on lakisääteinen oikeutesi
Työsuhteessa olevat kesätyöntekijät ovat lakisääteiden tapaturmavakuutuksen piirissä aivan samalla tavalla kuin kaikki muutkin työntekijät, kertoo Ruotsalainen.
– Kesätyöntekijän ei tarvitse itse huolehtia vakuutusasioista millään tavalla. Riittää, että on tietoinen siitä, että on työajalla vakuutettu tapaturmien varalta, Ruotsalainen kertoo.
– Jos kesätöissä sattuu tapaturma, tulee siitä ilmoittaa työnantajalle, joka huolehtii ilmoituksen vakuutusyhtiölle.
Työntekijän on hyvä olla tietoinen siitä, että työtapaturmavakuutus koskee myös työmatkoja eli työntekijä on vakuutettu matkalla kotoaan töihin ja työpaikaltaan kotiin.
5. Tarkista, tarjoaako työnantajasi myös vapaa-ajan tapaturmavakuutuksen
Yhä useammat työnantajat ovat vakuuttaneet työntekijänsä myös vapaa-ajalla tapaturmien varalta, kertoo Ruotsalainen.
Lue myös: "Ykköseksi nostan huonon johtamisen" – Outi on joutunut vaihtamaan työpaikkaa jo kolme kertaa
Katso koko keskustelu: Kesätöiden tapaturmat selvitettiin: missä ovat vaaran paikat?
10:30