Kesäduunari-info saa useita satoja yhteydenottoja joka kesä liittyen nuorten kesätyöongelmiin.
– Kysymykset ovat vuodesta toiseen hyvin samankaltaisia. Samat teemat toistuvat. Kysytään esimerkiksi työsopimukseen, palkkaan ja työaikaan liittyviä kysymyksiä, kertoo SAK:n kesäduunarineuvoja Salla Hakoköngäs.
Hakoköngäs ohjeistaa ja neuvoo kesätyöntekijöitä puhelinpalvelun kautta maksutta. Kesäduunari-infon tarjoavat suomalaisia ammattiliittoja edustavat palkansaajien keskusjärjestöt SAK, Akava ja STTK.
Lue myös: Kesätyö voi jättää jopa traumat – suomalaiset jakoivat kauheimmat kokemuksensa: "Kestin viikon, ennen kuin karkasin"
Hakoköngäs muistuttaa, että suurin osa nuorten kesätyökokemuksista on todennäköisesti hyviä, mutta huonot kokemukset eivät ole yksittäistapauksia.
– Meille tulee vuosittain satoja yhteydenottoja. Kyllä sinne joukkoon mahtuu aika räikeitäkin tapauksia.
"Saattaa olla, että nuori on ajettu aivan loppuun siellä"
Ikävää on se, että nuorten ottaessa yhteyttä selviää yleensä myös useita muita ongelmakohtia.
– Turhan usein tulee sellaisia yhteydenottoja, jossa nuori ottaa yhteyttä yhdestä asiasta. Kun asiaa selvitellään, niin käy ilmi, että siellä on aika moni muukin asia pielessä.
Hakoköngäs luettelee mahdollisia tilanteita, joita nuoret kokevat.
– Palkka maksetaan väärin, työpäivät ovat liian pitkiä, eikä taukoja saa pitää.
Lisäksi yleisiä ongelmia voi olla liian kuumat työolosuhteet tai liian heikko perehdyttäminen.
– Saattaa olla, että nuori on ajettu aivan loppuun siellä.
Lue myös: 14-vuotias tamperelainen tunnistetaan jo kaupassakin yritteliään kesätyönsä ansiosta: “On se Vili, koska sillä on punainen tukka ja likaiset kädet”
Kaikkien yhteinen vastuu hoitaa asiaa parempaan suuntaan
Nuori työntekijä ei välttämättä ilman aikaisempaa työkokemusta tiedä kaikkia oikeuksiaan tai velvollisuuksiaan. Hakokönkään mukaan koulujen olisi hyvä opettaa asiasta lisää.
– Kyllähän tämä on sellainen kaikkien yhteinen asia. Olemme miettineet, että koulun puolella olisi hyvä esimerkiksi lisätä työelämätietoisuuden opettamista, jotta nuoret olisivat lähtökohtaisesti jo valmiimpia työelämään.
Myös työpaikkojen kuuluisi ottaa vastuuta nuorten työhyvinvoinnin edistämisestä.
– Sielläkin olisi hyvä ottaa huomioon se, että nuoret saattavat olla ensimmäisessä työpaikassaan. Heillä ei ole välttämättä ole tietoa niistä kaikista käytännöistä.